Blog post znanje

Analitičnost - ključna osobina uspješnih menadžera

Tanja Pureta
Analitičnost

Odvajanje vremena za analizu može djelovati kao gubitak vremena. No upravo je analitičnost jedna od ključnih osobina uspješnog vođenja posla. Bez kvalitetne analize, planiranje neće biti temeljeno na realnim postavkama pa tako može dovesti u pitanje uspjeh svojih budućih poslovnih nastojanja. Kako i zašto odoljeti naizgled primamljivih razlozima preskakanja analize, pročitajte u nastavku.

Nakon što obavi prvu zadaću – definiranje svojih područja odgovornosti, sljedeći zadatak menadžera je detaljna analiza trenutačnog stanja u svakom tom području. Svrha te analize je uočavanje snaga i slabosti u njima, kako bi mogao što realnije planirati ciljeve i prioritete. Slikovito rečeno, ako je menadžer dobio u svoje područje odgovornosti oranicu, da bi znao kako njome upravljati prvenstveno treba analizirati. Što je na njoj dosad bilo zasijano, je li urod bio dobar, je li se mogao tržišno plasirati. Kakva je kvaliteta zemlje, koje su mogućnosti da se na njoj zasadi nešto drugo itd. Ukoliko preskoči analizu, planiranje neće biti temeljeno na realnim postavkama pa tako može dovesti u pitanje uspjeh budućih poslovnih nastojanja.

Zašto stara strategija vjerojatno nije najbolji izbor

Unatoč velikoj važnosti ove preporuke, mnogi menadžeri ju zanemaruju. Tako se često događa da npr. osoba koja dolazi na mjesto šefa prodaje, odmah krene s provođenjem svojeg modela organizacije prodajnih aktivnosti. Bez da se uopće upozna s trendovima u prodaji prije njenog dolaska. Ne zanima ju koja je bila strategija prodaje i s kojim je uspjehom realizirana. Kao ni što se sve radilo u sklopu nje te je li bila mijenjana i zbog čega. Također ju ne zanima koji su najveći korisnici i kakav je pristup doveo do toga, odnosno što se dogodilo s bivšim korisnicima. Odgovori na ova i sva slična pitanja predstavljaju čitavo bogatstvo dosad prikupljenih znanja i iskustava. Oni su nužan temelj za uspješnu primjenu neke nove strategije.

Nekoliko je razloga za ovo zanemarivanje. Jedan od njih je svakako strah novopostavljenog menadžera da će, ukoliko bude pitao o prošlim iskustvima, pokazati svoje neznanje i nekompetentnost. Stoga odlučuje dokazati tako da odmah primijeni nešto novo. Neki menadžeri smatraju da su na svoju sadašnju poziciju postavljeni upravo zato da stvari promijene. Stoga bi ih „kopanje“ po prošlosti moglo u tome obeshrabriti. Neki podcjenjuju prošla nastojanja smatrajući da su njihova već u startu bolja. Također, neke dočeka previše gorućih problema pa odmah preuzimaju ulogu „vatrogasaca“. Smatrajući da nemaju vremena za analize te da će sve shvatiti „u hodu“. S druge strane, mnogim menadžerima ta početna analitika, kao i definiranje ciljeva izgleda poprilično komplicirano pa uopće ne znaju otkuda početi. Zbog toga se tome najčešće niti ne posvećuju na sustavan način, već nastoje zadobiti tek neki osjećaj o tome.

Gubljenje ili kvalitetno ulaganje vremena

Takvi menadžeri početnu analitiku doživljavaju kao bespotrebno teoretiziranje pa u tom smislu i kao gubljenje dragocjenog vremena.  Svi ti razlozi, ma koliko uvjerljivo izgledali, nikako ne bi smjeli zavarati menadžera i udaljiti ga od analitike. Strah da će biti proglašen nekompetentnim ukoliko krene ispitivati djelatnike o dosadašnjim iskustvima, temeljen je na logici obrnutoj od prave istine.

Naime, djelatnici očekuju da novi menadžer posveti pažnju njihovim dosadašnjim iskustvima (i osobnima i na razini odjela). Upravo to prirodno doživljavaju kao preduvjet bilo kakve buduće uspješne strategije (i općenito njihove uspješne suradnje s novim menadžerom). Smatraju suvišnim i preskupim da netko iz neznanja ponovi njihove greške ili ne iskoristi njihova znanja o dobroj poslovnoj praksi. Drugo, menadžer dolazi na njihov teren. Stoga je gotovo stvar pristojnosti da se barem okvirno upozna s njime, prije bilo kakve intervencije. Treće, ljudi vole biti pitani o svojim znanjima i mišljenjima. Tada se osjećaju važno i uključeno, što je izrazito važno za njihovu radnu motivaciju.

Strah od nedostatnog znanja

Ukoliko netko nastupi s pozicije da zna bolje te da su mu njihova iskustva nevažna, to djeluje vrlo demotivirajuće. Štoviše, menadžer takvim pristupom može napraviti veliki otpor među svojim zaposlenicima. Stoga ne samo da će se morati boriti s posljedicama svoje loše strategije, već i sa slamanjem otpora. Mnogi bi menadžeri ovakve djelatnike površno nazvali lijenima i nekompetentnima. Zapravo se samo radi da oni otporom uzvraćaju na to što menadžer svojim ponašanjem pokazuje da ne poštuje njih.

Ukoliko se menadžeri plaše svojih nedostatnih analitičkih znanja, uvijek ih mogu razviti kroz naš trening strateškog planiranja. Za početak se mogu dosjetiti i popisati što bi željeli saznati o području koje preuzimaju. Ova pitanja trebaju postaviti svakome od djelatnika nasamo te pritom aktivno slušati i pažljivo popisati sve odgovore. Ovakav pristup će ujedno povećati kvalitetu prvog razgovora prilikom međusobnog upoznavanja. Osim toga učinit će da se djelatnik osjeća kao subjekt, a ne kao objekt novih zbivanja. Na kraju, iz popisanih odgovora važno je uočiti trendove, donijeti neke zaključke te ih upotrijebiti kao polazišnu osnovu nove strategije. Svaku analitiku treba početi imajući na umu cilj - brzo i efikasno donošenje kvalitetnih poslovnih odluka te njihovo učinkovito provođenje.

Koje su potencijalne opasnosti analitike

Važno je upozoriti i na potencijalnu opasnost koja se krije u analitici:

  • preveliko udubljivanje - neki menadžeri, kada upoznaju njene čari, znaju predugo ostati u njoj,
  • neučinkoviti birokrati - umjesto efikasnih menadžera, koji svoje odluke temelje na optimalnom broju informacija, pretvaraju u birokrate čija je jedina svrha prikupljanje informacija,
  • samo dobar alat - s povećanjem broja informacija smanjuje se njihova sigurnost u donošenju odluka, jer od velikog broja drva više nisu u mogućnosti vidjeti šumu. Zato je analitika dobar alat, ali nikako ne smije postati sama sebi svrhom.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.