Jesu li aktivnosti radnika na dovoljnoj razini

Igor Pureta Igor Pureta

Organizacijska kultura je društveni ekosustav i podložna je stalnim promjenama. Tako je i pitanje jesu li aktivnosti radnika zadovoljavajuće.

Angažiranost radnika u poduzeću povećava šanse uspjeha.

Kako god mijenjali procese unutar organizacije oni jako ovise o angažiranosti i aktivnosti radnika koji sudjeluju u procesima. Stoga i najbolje postavljeni procesi mogu zakržljati i prije nego su se počeli primjenjivati. "Organizacijska kultura je društveni ekosustav i rijetko je u savršenom stanju", kaže Don Rheem. On je suosnivač američke konzultantske tvrtke Engagient. Rheem smatra da je organizacijska kultura, zbog svog ogromnog utjecaja na angažman zaposlenih, bitnija za uspjeh poduzeća nego što to većina poduzetnika shvaća.

Prema istraživanju u SAD-u, 74% radnika koji imaju visoku razinu aktivnosti se slaže ili čvrsto slaže da vjeruju svom menadžeru. Kod onih s manje aktivnosti radnika, taj postotak je svega 14%. To govori da će menadžeri koji uspiju razviti povjerenje imati daleko veći uspjeh u angažiranju članova svoga tima. Pitanja koja Engagient postavlja radi snimanja stanja na početku rada s poduzećem su različita. Uvažava li se vaše mišljenje? Pita li vas se kod donošenja ključnih odluka koje utječu na vaš posao? Imate li sredstva potrebna za izvršenje povjerenih zadataka? Vjerujete li svom menadžeru? Rheem kaže; "Nastojimo stvoriti radno okruženje u kojemu će radnik u napredovanju poduzeća vidjeti svoj vlastiti napredak. Tako će biti produktivniji te usklađeniji sa zajedničkim ciljevima."

Carstvo prenio u zakladu radi osobnih aktivnosti

Organizacijska kultura temeljena na dostatnosti

Olav Thon je najbogatiji čovjek u Norveškoj. Njegovo je bogatstvo procijenjeno na šest milijardi američkih dolara. Nedavno je njegov izbor da 71,9% udjela u svojoj grupaciji prenese u novoosnovanu zakladu svima bio veliko iznenađenje. Postupak ima za cilj omogućiti Thonu da njegove osobne aktivnosti dođu u prvi plan, a zaklada ima cilj osigurati stabilno i dugoročno vlasništvo nad Olav Thon grupom, nastavak njezinog poslovanja, pomoći start-up tvrtkama, distribuirati sredstva u humanitarne svrhe te za razvoj medicinskih znanosti.

U dobi od 90 godina još uvijek je aktivan u norveškom javnom životu pa mu se te godine ne primjećuju. Ujedno je veliki obožavatelj hodanja u prirodi te ga je često moguće vidjeti kako sam ili u grupi planinari. Ipak, odlučio je poslovne aktivnosti smanjiti jer osjeća da bi to bilo bolje za njegovo poslovno carstvo. Sam je stvorio čitavo poslovno carstvo. Počeo je kao dječak na farmi, a zatim je upornim radom i učenjem stjecao sve više i više. Iako u braku, nikada nija imao djece, te je još 2006. ostavio po milijun norveških kruna svakom od dvadeset šestero svojih rođaka. Ako su se i nadali da će njegovom smrću dobiti još koju krunu to im više neće biti moguće. Osnivanjem zaklade utvrđeno je da oni neće ništa više naslijediti.

Iako ga neki sada optužuju da je zakladu osnovao kako bi izbjegao plaćanje poreza, Thon je čitavo vrijeme podupirao i plaćao visoke norveške poreze zbog kojih su neki norveški bogataši potražili prebivalište u drugim zemljama.

Anđelice jačaju aktivnosti

Organizacijska kultura koju promiču anđelice ulagačice

U Velikoj Britaniji su poslovni anđeli jedno od rješenja za unapređenje ekonomije. Sada se sve češće raspravlja o aktivnosti žena među njima. Stara izreka da se suprotnosti privlače. No, to obično nije slučaj te je uobičajeno da ćete se družiti s ljudima koji su vam slični. Slično je i s ulagačima, prije će ulagati u ljude slične sebi i projekte koje bi i oni sami potaknuli. Prema jednom britanskom istraživanju muškarci poduzetnici imaju 59% više šanse doći do ulaganja nekog od poslovnih anđela. Situacija se ipak popravlja i žene sada predstavljaju jednog od sedam poslovnih anđela u Velikoj Britaniji, što je dvostruko više nego 2008.

To još uvijek predstavlja velik nerazmjer budući da prema istraživanju CEBR-a iz 2005. žene posjeduju 48% britanske imovine. Neke žene sada pokreću i vlastita udruženja poslovnih anđelica. Namijenjene su isključivo ženama, jer su otkrile da ženama ne odgovara način rada muškaraca. Žene ne vole brze odluke, već vole ući u dubinu problema, postavljati pitanja. Tako je u Škotskoj poduzetnica Jackie Waring osnovala Investing Women kako bi spojila poslovne anđelice i žene poduzetnice. Od prošle godine, njihova grupa prikupila je već 4,5 milijuna funti u svrhu ulaganja u razvoj poduzeća kojima upravljaju žene. Sva je prilika da će u budućnosti takvih ulaganja biti i više.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.