Organizacijska kultura - tajni recept za uspjeh

Igor Pureta Igor Pureta

Organizacijska kultura ima vrlo važan učinak na ponašanje svakog radnika. Organizacijska kultura se ne stvara sama već joj svatko od nas mora pridonijeti.

Organizacijska kultura je recept za uspjeh

I dok se organizacijska kultura ne može mjeriti, postotak neuspjelih programa kojima je cilj bio promjena organizacijske kulture je mjerljiv i visok – oko 70%! Heffernan je ipak optimistična i izlaže razne ideje. Samo jedan od primjera kako mala promjena u kulturi rada može imati izuzetno duboki učinak je ideja harvardskog profesora Leslija Perlowa. Radi se o poduzeću u koje je uvedeno pravilo tišine - tri dana u tjednu, tijekom jutarnjih sati nitko ne smije prekidati nikoga. Softverski inženjeri procijenili su da im se uz novi sustav rada produktivnost povećala i do 65%!

Organizacijska kultura kao slika poduzeća

Organizacijska kultura je slika poduzeća

Organizacijska kultura dobiva sve više na značaju kada se priča o uspjehu poduzeća. Poduzeća je sve više koriste i kao argument kod privlačenja novih talenata. Ipak, teško ju je "uhvatiti", a još teže promijeniti. A prije bilo kakve promjene bitno je shvatiti da se zdrava, jaka kultura sastoji od uspješnog spoja između vizije menadžmenta i osobnosti samog tima. Menadžment određuje smjer organizacije, osnovna zajednička načela koja moraju teći odozgo prema dolje i koja svi razumiju. Ona pomažu da svi članovi tima pričaju istim jezikom. Nedostatak uravnotežene vizije otvara prostor za uredske politike i nezdravu konkurenciju.

Nije dobro, međutim, niti kada se kultura nastoji previše kontrolirati. Time postaje neautentična i pretvara se u puke priče. I baš kao što se i poduzeće s vremenom mijenja, i kultura se treba mijenjati s njim. No, dobro definirane osnovne vrijednosti kulture ne trebaju se mijenjati svake godine. Treba ih postepeno razvijati kako bi se usklađivale paralelno s razvojem poduzeća. Nedavna istraživanja pak tvrde da od organizacijske kulture dirigirane ili temeljene na viziji neće biti baš ništa ukoliko poduzeće nema propisane procedure koje mu trebaju dati osnovu za uspješnost. Ukoliko je poduzeće neuspješno svi pokušaji razvijanja kulture će pasti na tvrdo tlo i imati puno protivnika.

Organizacijska kultura zahtijeva fleksibilnost

Organizacijska kultura potiče fleksibilnost

Puno je govora kako bi organizacijska kultura trebala izgledati i zašto je važna za radnike i za poduzeće. Jedno novo istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da žene, odmah nakon novca, fleksibilno radno vrijeme smatraju najvećom pogodnošću kojega im poduzeće može pružiti. Te dvije pogodnosti su na vrhu bez obzira žive li one samostalno ili imaju obitelj. Drugo istraživanje poduzeća McKinsey & Company otkrilo je da će među milenijalcima pripadnici oba spola prije prihvatiti radno mjesto koje osigurava fleksibilnost. Fleksibilnost će postati standard za ona poduzeća koja žele privlačiti talente.

Poduzeća bi stoga trebala ulagati u otkrivanje novih načina fleksibilnosti radnog vremena. U Asani tako osiguravaju fleksibilnost zahvaljujući inovativnom načinu rada timova. Cilj se planira i po četiri mjeseca unaprijed kako bi svi znali koja im je odgovornost i što se treba ostvariti tijekom tog razdoblja. Postoji jasan plan, jasna linija odgovornosti te jasni ciljevi. Pazeći stalno na ciljeve tima, eliminiraju se nepotrebni sastanci i pretrpanost rasporeda. Iako se djelatnici potiču da dolaze svakodnevno na posao, vrijeme se ne prati i mogu dolaziti prema rasporedu koji njima najbolje odgovara. Organizacijska kultura vrlo često postavlja se potpuno poseban cilj na kojem treba raditi nevezano za ostale aktivnosti poduzeća. Međutim neka istraživanja potvrđuju da se kultura poduzeća poboljšava ukoliko su procesi i postupci posloženi i svi ih se pridržavaju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.