Ekonomija obujma u distribuciji poklona

Igor Pureta Igor Pureta

Ekonomija obujma je važna stvar za poduzeće koje namjerava konkurirati na većem tržištu, a povezujemo je i uz aktivnosti različite od proizvodnje.

Još uvijek se smatra da je ekonomija obujma presudna

Ekonomija obujma je važna stvar za svako poduzeće koje namjerava konkurirati na većem tržištu. Odnedavno je povezujemo i uz aktivnosti različite od proizvodnje poput distribucije. U blagdansko doba je potrebno prenijeti ogromne količine robe na nebrojena odredišta u vrlo kratkom roku. Kako bi sve funkcioniralo kako treba u u blagdansku čaroliju smo uvukli i robote. Ovoga Božića neke od poklona koje ste dobili možda su vam pripremili roboti. Za poduzeća koja muku muče s kratkotrajno daleko većim problemom za radnom snagom, roboti su idealno rješenje.

Skladišni radnici mnogo vremena potroše na hodanje od jednog mjesta do drugog. I dok su ljudi još uvijek bolji od strojeva za pronalaženje ispravnog artikla, provjeravanje da je u dobrom stanju i pakiranje, dio prijenosa artikala može se znatno smanjiti pomoću robota. Jedna vrsta robota tako u skladištu podijeljenom u geografske zone vozi do određenih polica. Oni pomoću zelenih svjetala signalizira djelatnicima u blizini da im dodaju potrebne proizvode. Tablet na robotu djelatnicima navodi koje točno artikle mu treba dodati. Radnici tako imaju više vremena za traženje i pripremu ispravnih artikala. Strojevi rade uz ljude i to najjednostavniji dio posla – za sada. No sljedeći korak su roboti koji mogu sami i uzimati artikle. Za to je potrebno razvijati i softverske aplikacije, ali to mi se čini najmanji problem.

Ekonomija otpuštenih

Tehnološki razvoj potiče pitanja o tome zapošljavanju nezaposlenih.

Dio Nokijinog poslovanja koje je kupio Microsoft nekada je bio svjetski gigant i ponos Finske. Posljednjih je godina Microsoft je otpustio tisuće visokoobrazovanih stručnjaka iz područja informatike i telekomunikacija. Konkretno, 2012. njih 10.000, zatim 2014. još 18.000, a ove godine slijede daljnja otpuštanja. No, Finci su se za to dobro i na vrijeme pripremili. Čim su počela otpuštanja finska Vlada je osigurala zajmove, poduzetničke programe i druga stručna usavršavanja. Time bi tisućama otpuštenih pomogla pokrenuti vlastita poduzeća i pokrenula finska ekonomija. Finski političari također su prislili Nokiju, a zatim i Microsoft, da osiguraju podršku bivšim djelatnicima pri ponovnom ulasku na tržište rada.

Podrška obuhvaća planiranje jednokratnih subvencija za pokretanje poduzeća te korištenje dijela intelektualnog vlasništva bivšeg poduzeća, poput nekih neželjenih patenata, skoro besplatno. Najžešće pogođene lokalne zajednice, poput Oulue, također su se uključile privlačeći nova strana poduzeća zahvaljujući postojećoj visokokvalificiranoj i iskusnoj radnoj snazi. Bivši djelatnici udružuju se i međusobno, a surađuju i s nekadašnjim kolegama iz drugih zemalja. A Risto Kivipuro, bivši Nokijin zaposlenik, 58-godišnjak, rekao je: "Da sam znao da je vođenje vlastitog poduzeća tako zabavno, bio bih i ranije napustio Nokiju."

Ekonomija Afrike se mijenja

Mala poduzeća pokreću afričku ekonomiju

Kineska ekonomija nastavlja s promjenama kojima želi izaći iz kruga jeftine radne snage. Istovremeno nastavlja i ulaganja na afričkom kontinentu koja joj omogućuju pristup tržištu potrošača i resursima. No, Kinezi s čuđenjem uče staru mudrost kako svaka akcija ima svoju reakciju. Značajna prisutnost Kineza i njihova ulaganja u Africi dovela su i do obrnutog trenda: sve je više Afrikanaca prisutno u Kini.

Mnogi od njih dolaze u Kinu u potrazi za poslom, kao trgovci koji kupuju jeftinu kinesku robu radi preprodaje u svojim zemljama ili pokreću vlastite poslove radi pružanja usluga rastućoj afričkoj populaciji u Kini poput barova, frizerskih salona i restorana. Čak i trgovci koji su već etablirani u Europi i SAD-u sada dio poslova premještaju u Kinu zbog sve uspješnije proizvodne industrije te jeftinih operativnih troškova. Međutim, tradicionalno zatvoreno kinesko društvo još uvijek nije spremno za strane migrante. Stoga njihova sve veća prisutnost, kao i kineski zakoni u tom području koji se nisu mijenjali desetljećima, dovode do tenzija između Kineza i rastuće Afričke imigracije. A dok afrički poduzetnici za obnavljanje viza moraju ići u kineske ambasade u vlastite zemlje, migranti iz zapadnih ili drugih azijskih zemalja svoje vize mogu obnoviti i u Kini ili u Hong Kongu ili Macau.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.