Blog post menadžment

Intrinzična motivacija je bolja od svih kontrola

Igor Pureta Igor Pureta

Intrinzična motivacija je bolja od svih kontrola. Stoga je osobni razvoj važna karika u poticanju motivacije samo ga nekako svi zanemarujemo.

Motiviran radnik bolje radi od onog kojem treba sve govoriti

Intrizična motivacija je bolja od svih kontrola. Nužna je ukoliko želimo svoj posao obaviti što je god kvalitetnije moguće. Dokle god ustrajete na tome da su vam poznati svi detalji svih procesa koji se odvijaju tijekom dana. Možda da ga i potvrđujete svojim potpisom. Dok rješavate probleme unutar i izvan tima bez obzira na to tko je stvarno odgovoran za njih, gubi se smisao vašeg posla. 

Motivacija, pada i raste

Ukoliko  vaša organizacija temelji svoj posao na godišnjim ili višegodišnjim planovima. Velika je vjerojatnost da ste, kao voditelj aktivno uključeni u planiranje ciljeva, zadataka i budgeta za iduću godinu. Pristizanje elektroničke pošte s različitim podacima se povećava geometrijskom progresijom. Čini vam se da polako gubite bitku s verzijama datoteka u kojima se nalaze razne analize vaših podataka. Na kraju nekog razdoblja  uviđate da vam je svakodnevni, operativni dio posla izmaknuo kontroli. Primjetili ste da članovi vašeg tima samo djelomično obavljaju zadatke koji ste im povjerili.

S približavanjem kraja godine znajući da je motivacija pala, na svim timskim sastancima ste stavljali poseban naglasak na potrebu da se svaka aktivnost svih članova usmjeri na to da ovogodišnji ciljevi i zadaci bili ispunjeni. U gospodarstvu se otkriva problem, prodaja stagnira. Otkazivanje ili odgađanje dogovorenih narudžbi već je prilično ugrozilo mogućnost da se postigne poslovni rast. Najmanje što vam je u ovom trenutku potrebno je loša motivacija i gubitak ritma. Sasvim sam siguran da u vašem timu svatko zna što mu je posao i što bi trebalo biti obavljeno u određenom vremenu. Oni su u timu već dulje vrijeme. Njihov osobni razvoj potaknut je, te imaju potrebno znanje i kompetencije za obavljanje  ne samo svog posla već i poslove drugih članova tima. 

Usmjerenost na ljude

Ako ste pomislili da je vašim ljudima zaista potrebna dodatna pažnja. Da trebaju aktivno usmjeravanje, razmislite je li to zaista organizacijska kultura koju želite promicati u svom poduzeću. Razmislite koliko često tijekom dana odgovarate na pitanja koja vam postavljaju članovi vašeg tima. Ponavljate li na sastancima ili jutarnjim brifinzima činjenice koje ste tijekom tjedna već naveli u elektroničkoj pošti? Koliko često preuzimate pozive internih i eksternih klijenta s kojima vaši ljudi ne mogu izaći na kraj? Koliko često se na sastancima o vašem odjelu govori kao o uskom grlu u procesu rada?

Takva usmjerenost na ljude vam donosi samo grčenje u želucu, pretrpanost poslom i nezadovoljstvo! No u najvećem broju slučajeva postoji način da vaš tim i vi, kao menadžer, istovremeno obavljate svakodnevan, operativan posao za koji ste odgovorni. Ne biste trebali obavljati i onaj strateški posao koji od vas traži situacija, vaš nadređeni i priroda vašeg položaja! Dokle god je vaš izbor da su vam poznati svi detalji procesa koji se odvijaju tijekom dana. Dokle god vam je važno da provjeravate svaki od njih. Potvrđujete svojim potpisom; da rješavate probleme unutar i izvan tima bez obzira na to tko je stvarno odgovoran za njih. Gubi smisao vašeg posla, a vi svojim ponašanjem dajete do znanja da vam je povjerenje u članove svog tima na vrlo niskoj razini.

Koji je cilj vašega posla?

Jedan od najvažnijih ciljeva vašeg posla je postizanje visoke učinkovitosti vašeg tima. Ukoliko vaša kontrola nad mikro procesima unutar tima ne popušta, velika je opasnost da ste upravo vi, voditelj tima i odgovorna osoba za uspjeh tima, prepreka postizanju visoke učinkovitosti! Ako želite biti lider počnite kontrolirati rezultat, korištenje resursa (naročito vremena!) i odnose u timu. To su oni dijelovi procesa kojima je potrebna kontrola.  Objašnjavanjem što za vaše poduzeće znači vizija oslobodite kreativnost članova tima. Takva motivacija je puno veći doprinos naporima svih članova. Radom i sposobnostima osigura se uspjeh timu, a time i vama!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.