Kako vas pogreške mogu osnažiti?

Iva Maksimović Iva Maksimović
Fotografija prikazuje djevojku na cvjetnoj livadi

Rukovoditeljski posao je jedan od najkompleksnijih poslova. Svaki složeni posao sa sobom nosi i vjerojatnost povremene pogreške. Ako ste se uhvatili kao strepite od potencijalne pogreške, niste jedini. Strah od pogreške prirodan je svim ljudima pa je važno njime naučiti upravljati.

Nekada davno Cherokee Indijanac ispričao je svom unuku priču o dva vuka. „U duši svakog čovjeka“, reče Indijanac, „vodi se stalna bitka, kao borba između dva vuka. Jedan vuk predstavlja tamu – strah, nesigurnost, bijes, zavist, sram, krivnju, mržnju, pohlepu, i sl. Drugi vuk predstavlja svjetlo – ljubaznost, kreativnost, suosjećanje, sreću, rast, mir, ljubav, nadu, i sl.“ Unuk se nekoliko trenutaka zamisli o dubini djedovih riječi, pa ga upita: „Djede, koji vuk na kraju pobjeđuje?“ Mudri Indijanac pogleda unuka i odgovori: „Pobjeđuje onaj kojeg hraniš“.

Vuk tame

Vjerojatno svi imate barem jedno iskustvo kad niste bili zadovoljni svojom izvedbom pred drugima. Moje prvo je bilo još u školskim danima. Oduvijek sam voljela čitati, ali trenutak kad bih trebala dio teksta pročitati na glas, riječi iz čitanke preko mojih usana jednostavno nisu izlazile dovoljno brzo i precizno. Što je moja profesorica jače lupala olovkom o stol, pred cijelim razredom, vraćajući me na pogrešno pročitane riječi, to sam više griješila. Bio je to moj prvi javni neuspjeh nakon kojeg mi se u glavi ugnijezdila misao kako nisam dovoljno sposobna. Ta misao je probudila i mog vuka tame – strah od pogreške. Deset godina kasnije naučila sam da postoji nešto što se zove disleksija, ali ta spoznaja nije bila dovoljna da ukroti, tada već, vrlo snažnog vuka tame.

Prije čitanja, uspješno sam svladala mnoge vještine, a jedna od njih je i vožnja bicikla. Padovi su tada bili sastavni dio učenja te je okolina na njih reagirala s puno podrške. Samim time prihvatila sam da su nam padovi, koliko god neugodni, iznimno važni jer nam omogućuju da aktivno otkrivamo svijet i razvijamo vještine, istražujući pritom granice do kojih možemo ići, a da ne povrijedimo sebe i druge. Zbog čega isti princip nije vrijedio i za čitanje? Zapravo je, samo nije bilo nikoga da mi šapne kako su greške, kao i padovi s bicikla, sastavni dio učenja. 

Paradoks ranjivosti 

Ranjivost je jedna od temeljnih ljudskih karakteristika jer kao društvena bića imamo potrebu za prihvaćanjem, poštovanjem i ljubavlju drugih. Stoga, ako prilikom neuspjeha, gubitka, odbačenosti i/ili uvrede ne dobijete potrebnu podršku možete osjetiti sram, odnosno strah da drugi znaju ili vide nešto o vama zbog čega nećete biti dostojni njihovog prihvaćanja i poštovanja. U tim trenutcima skloni smo kratkoročni neuspjeh povezati s (ne)vrijednošću sebe kao osobe, što može izazvati intenzivnu psihološku bol. Kako bismo se bar na kratko zaštitili, pokušavamo na različite načine otupiti osjećaj ranjivosti, što nas, paradoksalno, čini još ranjivijima. 

Rukovoditeljski posao vas može učiniti ranjivima jer vrlo često zahtjeva izlaženje iz zone udobnosti prilikom usvajanja novih, kompleksnih vještina. Jedna od neuspješnih taktika otupljivanja ranjivosti koju voditelji često znaju zauzeti je perfekcionizam ili ulaganje velike količine energije u detaljno nadgledanje svega što njihov tim radi. Time posljedično ulaze i u zamku mikromenadžmenta, što kod članova tima može potaknuti strah od pogreške, čime su svi na gubitku. Ostale uobičajene taktike umanjivanja psihološke ranjivosti jesu odustajanje pred izazovima, omalovažavanje uspjeha drugih, gušenje kreativne rasprave i dijaloga, umanjivanje posljedice vlastitog ponašanja na druge – sami nadopunite niz. Svi ovi pokušaji, premda vas kratkoročno štite, dugoročno hrane vuka tame budući da vam uskraćuju priliku za suočavanje sa strahovima, a time i rastom i razvojem. Dodatno, osnovno pravilo psihološkog života je da ne možete selektivno otupiti emocije, pa izbjegavajući osjećaj ranjivosti uskraćujete sebi priliku da razvijate vuka svjetla te osjetite istinsku radost, zahvalnost i mir, što vas povratno čini još ranjivijima. 

Vuk svjetla

Tempo rada u današnjem poslovnom svijetu je toliko brz da, bez obzira na ogroman trud koji ulažete, vjerojatno nećete imate dovoljno vremena da svladate ili pregledate sve do savršenstva. Međutim, ako na greške počnete gledati kao na povremeni pad s bicikla – vrijedna iskustva koja vam omogućuju nove uvide te dodatno brušenje vještina, počet ćete dopuštati pogreške sebi i drugima i tako polako prihvaćati vlastitu nesavršenost, a da pritom ne pomislite kako niste dovoljno kvalitetan voditelj. Time umjesto vuka tame polako počinjete hraniti vuka svjetla.

Vuk svjetla, odnosno rast, kreativnost, ljubaznost, mir, zahvalnost, sreća, suosjećanje – sami nadopunite niz – hrani se odustajanjem od savršenstva te razvijanjem suosjećanja prema vlastitim slabostima i greškama, što je preduvjet da postanete suosjećajni i prema drugima. To suosjećanje omogućuje vam odbacivanje uvjerenja da trebate biti apsolutno savršeni kako bismo bili uspješni kao voditelj, te prihvaćanje uvjerenje da ste u ovom trenutku već dovoljno kvalitetni te kao takvi snažni i vrijedni tuđeg poštovanja. S tim na umu polako počinjete odbacivati i sve što ste mislili da trebate biti i/ili imati kako biste bili utjecajni i prihvaćeni te ponovno postajete dovoljni, prvenstveno sebi, a time i drugima. Sve navedeno daje vam hrabrost da hrabro zakoračite u nove odnose i projekte u kojima, kao i inače u poslu, nema jamstva za uspjeh, pa znate da ćete i pasti i griješiti. Međutim, znate i da ćete ponovno ustati jer, premda ste skloni pomisliti da vas otvorenost za emocije čini slabima, upravo je suprotno –  ona je mjesto gdje se rađa kreativnost, rast i uspjeh.

Da uspješno hranite svog vuka svjetla bivajući ono što jeste – nesavršeno savršeni –  te se upravo takvi  hrabro prepustite istraživanju, povezivanju, padanju, ustajanju te zajedničkom rastu s vašim timom  

u ime Ramiro tima od srca Vam želi

Iva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.