Koristite svoje misli i emocije da vam uljepšaju dan

Tanja Pureta Tanja Pureta
jutarnja kava i dnevnik

Tehnika „jutarnjih stranica“ alat je vašeg kreativnog buđenja. Svakog jutra zapišite na papir misli koje vam se u tom trenutku roje po glavi i nemojte stati dok ne ispišete određeni broj stranica! Na taj se način već ujutro započinjete upravljati emocijama i oslobađate se onoga što vas opterećuje i mentalno okupira te otkrivate svoje pune kreativne i energetske potencijale!

Tehniku „jutarnjih stranica“ osmislila je Julia Cameron, američka svestrana umjetnica, kao učinkovit odgovor za rješavanje kreativnih blokada. Opisala ju je u knjizi Umjetnikov put. Naime, kao umjetnica se osobno susretala s ovim problemom, a dodatni uvid u čestinu i dubinu tehnike dobila je družeći se s kolegama. Tehnika se sastoji od toga da se svako jutro odmah nakon buđenja ispišu rukom tri A4 stranice teksta tzv. struje svijesti, odnosno misli koje osobi u tom trenutku padnu napamet. To može biti bilo što, pa su upute da ih nikako ne treba autocenzurirati niti paziti na rječnik, gramatiku, pravopis, stilsko izražavanje i sl. Tehnika postavlja pravo mjesto i vrijeme za iskren razgovor sa samim sobom. Ideja je da se na taj tekst ne treba vraćati, ponovo ga čitati niti bilo što raditi s njim nakon pisanja. Zapravo bi ga najbolje bilo uništiti, jer je već ispunio svoju svrhu – stavljanje na papir misli koje se već od buđenja vrte po glavi.

Naime, kako su te misli često popraćene emocijama brige, straha i tuge, navode nas da se od njih obranimo tako da se posvetimo rutinskim zadacima koji nas naizgled umiruju i daju osjećaj sigurnost i kontrole. Međutim, na taj način te uznemirujuće misli ostaju potisnute u nama i mogu se pojaviti kad ih najmanje trebamo i očekujemo. Tako nas prilično sabotiraju u aktivnostima (npr. smanjuju nam energiju i osjećaj optimizma, čine da da se osjećamo bespomoćno i sl.) te u vještine upravljanje emocijama. Trebamo pronaći načine kako ono što nam se dešava pretvoriti u pozitivnu energiju. Svakodnevica nam često servira situacije koje teško ili nikako rješavamo na rutinski način. Stoga nas pribjegavanje rutini čini puno osjetljivijima i objektivno izloženijima, pa ju pogrešno doživljavamo kao sigurnu zonu.

Promjena rutine ne mora izazvati neugodne emocije

Emocije imaju veliku moć. One nas pokreću, ali i dovode u probleme. One utječu na naše odnose, na našu komunikaciju, kako trošimo novac, na našu karijeru, kako se nosimo s izazovima ili kako provodimo vrijeme. Mnogi se prepuštaju emocijama, smatrajući da se one ne mogu kontrolirati. Nesposobnost upravljanja emocijama dovodi do izazova u građenju kvalitetnih odnosa, preosjetljivosti, samo-destruktivnog ponašanja i emocionalnih ispada. Ne postoje dobre ili loše emocije, ali postoje dobri i loši načini izražavanja emocija. Upravljanje emocijama na prihvatljiv način jest vještina izražavanja emocija jer su naše misli i emocije te koje čine razliku u našim odnosima s drugima.

Vrlo stresno ćemo reagirati na situacije kod kojih očekujemo da će sve ići po planu. To može biti sasvim jednostavna priprema doručka kad ustanovimo da nam nedostaje važna namirnica. Ili pak sastanak na kojem nas upoznaju s informacijom zbog koje značajno moramo promijeniti planove. Naime, u rutini ne očekujemo probleme i osjećamo se pomalo prevareno kad se pojave i to nam oduzima energiju. Način na koji se to može izbjeći jest upravljanje emocijama.

Zato je tehnika „jutarnjih stranica“ moćna. Iako se čini da dolazi iz grupe "klasa optimist" omogućuje nam upravljanje, čak i neugodnim, emocijama te da izbacimo iz sebe na papir sve što nas mentalno okupira. Mislite li na ljubav kad mislite na sebe? Treba li bi! Posljedica je da se osjećamo slobodnije, rasterećenije, svježije, fokusirano i puni energije za sve što nam predstoji. To su preduvjeti za aktivno i kreativno rješavanje čak i najizazovnijih aktivnosti. Drugim riječima, ova tehnika nas oslobađa potrebe da u dan krećemo rutinski, u lažnoj nadi da će nas rutina spasiti. Omogućuje nam upravljanje emocijama. Omogućuje nam da se pisanjem riješimo sloja briga, postanemo empatični te ispod sloja briga otkrijemo svoje pune kreativne i energetske potencijale. Oni su iznimno važni, jer nam oslanjanje na njih daje sigurnost da ćemo s lakoćom riješiti sve probleme na koje ćemo sigurno naići na našem svakodnevnom putu.

4 načina na koje jutarnje stranice mogu koristiti za upravljanje emocijama:

 • Omogućuju da razbistrite svoj um. Kad se probudite, vaš um pliva u mislima od prethodne noći. Riječi koje ispišete na praznu stranicu više neće zauzimati prostor u vašem mozgu, a ostatku dana možete pristupiti jasnije i učinkovitije.
 • Omogućuju obradu emocija. Život može biti opterećujući pa treba razmišljati kako poboljšati zdravlje i kvalitetu života. Osim osobnog stresa, neprestano vas iscrpljuju mučnim informacijama od kojih su mnoge neugodne i tragične. Tih se informacija potrebno riješiti, a jutarnje stranice daju vam prostor za to, oslobađajući vaš um od informacija koje vas mogu opterećivati ​​i utjecati na vašu produktivnost i život.
 • Oslobađaju kreativnost. Biti kreativan zahtijeva disciplinu. Često odgađate vrijeme potrebno za osamu i pisanje diplomskog rada ili romana. Pišući jutarnje stranice, uspostavljate rutinu (da, ovog puta potrebnu!) koja će vam pomoći pronaći način da odvojite vrijeme za sebe. Kada steknete naviku pisanja jutarnjih stranica, lakše ćete pronaći vrijeme za svoje kreativne pothvate.
 • Ušutkavaju vašeg unutarnjeg kritičara. Prije nego što uopće stave pero na papir, pisci mogu biti sami sebi najgori kritičari. Pisanjem jutarnjih stranica na papir stavljate vlastiti tok svijesti odnosno samo ono što vam je u tom trenutku u glavi. Mjesta za samokritiku je tu malo jer vaš zadatak je upravo to, a ne razmišljanje o smislu onog što vam se vrti po glavi.

Dakle, ne radi se samo o tehnici namijenjenoj umjetnicima, već svima koji žele smanjiti stres u svom životu i uspostaviti upravljanje emocijama na zadovoljavajući način. Svima onima kojima je do toga stalo i koji žele raditi s manje napora te više uspjeha i zadovoljstva bez obzira čime se bavili. Tehnika zahtijeva minimalne resurse koje sigurno svatko ima kod kuće – tri papira i olovku, a rezultat je velik – uvježbavamo upravljanje emocijama. Važno je svaki dan ispisati puna tri papira – ništa manje i ništa više. Ispisivanje većeg broja stranica od tri zadane može biti kontraproduktivno, u smislu prevelikog bavljenja sobom.

12 savjeta za pisanje jutarnjih stranica

Iako je pisanje jutarnjih stranica prilično jednostavna praksa, postoje savjeti koji vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite svakodnevnu praksu pisanja i započnete svoje upravljanje emocijama:

 • Počnite pisati. Lako je pronaći isprike i reći da ćete započeti jutarnje stranice neki drugi dan, pogotovo ako niste jutarnja osoba. Mora postojati prvi put da biste započeli ovu novu jutarnju rutinu. Postavite alarm, probudite se i počnite pisati. Prije nego što shvatite, imat ćete svakodnevnu naviku pisanja.
 • Pišite rukom. Jutarnje stranice pišite samo rukom. Pisanje olovkom i papirom zahtijeva vrijeme i omogućuje vam da obradite ono što pišete. Također, za pisanje rukom treba više vremena nego vašim mislima da se pojavljuju. To ne ostavlja vremena za promišljanje o tome što pišete, što je ključna komponenta jutarnjih stranica i uspješnog upravljanja emocijama.
 • Izbjegavajte ometanje. Kada pišete svoje jutarnje stranice, posvećujete nešto vremena sebi. Klonite se potencijalnih smetnji. To uključuje druge ljude, vaš telefon i vaše računalo. Ambijentalna glazba može biti umirujuća, ali nemojte slušati radio ili podcast jer će vam odvratiti fokus od vođenja dnevnika i sigurno će utjecati na tijek vaših misli.
 • Udobno se smjestite. Bit će vam lakše pisati ako vam je udobno. Zapravo, čak ćete se početi veseliti ovom dobu dana. Pronađite ugodno mjesto u svom domu, pripremite omiljeni napitak i krenite s pisanjem.
 • Neka jutarnje stranice budu vaša prva aktivnost. Jutro je optimalno doba dana za svakodnevnu praksu strujanja svijesti. Vaš jutarnji mozak je svjež. Napišite svoje stranice prije nego što ispunite glavu bilo kakvim vanjskim utjecajima.
 • Nikad ne čitajte što ste napisali. Možda se čini čudnim da trošite toliko vremena na pisanje nečega što nikada ne biste trebali pročitati, ali to jest prava svrha jutarnjih stranica. Samo trebate prenijeti misli na papir kako biste razbistrili glavu. Stavite ispisane papire na policu i nemojte ih čitati. To omogućava lakše upravljanje emocijama.
 • Budite autentični. Nikad nemojte cenzurirati svoje jutarnje stranice. Vaši zapisi moraju biti autentični kako bi služili svojoj svrsi podizanja samosvijesti. Ako ste doista zabrinuti da će netko pronaći vaše zapise, uništite ih.
 • Zanemarite pravila pisanja. Jutarnje stranice nisu visoka umjetnost i ne pokušavate napisati bestseler. Jutarnje stranice su sirove emocije i stvarne misli. Ne brinite o pravilnom stilu i gramatici.
 • Popunite sve tri stranice. Možda ćete otkriti da će već prvih dana pisanja vaša kreativnost doći do izražaja pa ćete lako ispitati tri stranice. Drugih dana može se pojaviti blokada i teško ćete napisati dovoljno za prvu stranicu. Što god radili, nemojte stati. Nastavite pisati dok se ne popunite sve tri stranice.
 • Koristite bilješke. U redu je koristiti nekoliko ideja kao pomoć. Neke osnovne ideje za bilješke mogu biti pozitivne afirmacije, ciljevi za sljedeću godinu i stvari na kojima ste zahvalni. Bilješke neka budu iz različitih područja. Zabilježite ih pa će vam pomoći u danima kada misli trebaju malo ohrabrenja da izađu na vidjelo.
 • Ne postoji pogrešan način. Jutarnje stranice su jedinstvene za svakog od nas. Ne postoji ispravan ili pogrešan način pisanja. Dok je obično pisanje također vrsta stavljanja misli na papir te se obično sastoji od cijelih rečenica. Za razliku od njih jutarnje stranice mogu biti nedovršene misli. Sadržaj, stil i rukopis su nebitni. Samo ispunite te tri stranice i vaš posao je gotov.
 • Posvetite se pisanju jutarnjih stranica. Neka praksa pisanja jutarnjih stranica bude svakodnevni ritual. Počnite tako što ćete to raditi jedan dan. Zatim sljedeći. Prije nego što shvatite, jutarnje stranice postat će vam nova navika. Stvorite zabavne male poticaje, poput stavljanja naljepnica na kalendar svaki dan kada završite svoje tri stranice.

Premda je najbolje pisati u jutarnjim satima, može mu se posvetiti i u bilo koje drugo doba dana. Bitno je samo predvidjeti vrijeme za ovu aktivnost i nastojati ju dosljedno primjenjivati barem mjesec dana. Osjećat ćete veće olakšanje nego da ste na odmoru. Ako vam tijekom pisanja padnu napamet neke dobre ideje koje zahtijevaju pomniju razradu, napišite ih na zaseban papir, kako bi im se poslije mogli posvetiti. Na kraju, ako i nemate što za pisati, uvijek možete pisati upravo to: ne znam što pisati i ništa mi ne pada na pamet, sve dok vam nešto stvarno ne padne na pamet.

Uživajte u svojim bistrim mislima, kreativnosti i samopouzdanju. Udahnite eliksir zdravlja i života s kojim ćete se nositi i s najtežim izazovima te uvježbati upravljanje emocijama!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.