Plaće menadžera ovise o njihovom rezultatu

Tanja Pureta Tanja Pureta
Zlatno žito

Plaće top menadžera u recesiju su skresane između 10 i 30%, a kod srednjih čak i 40%. Menadžeri danas vrijede onoliko koliko ih je poslodavac spreman platiti ili onoliko koliko su menadžeri sposobni zaraditi. Za časopis Lider na pitanja o plaćama menadžera odgovara Tanja.

Menadžer poslodavcu vrijedi onoliko koliko je sposoba zaraditi. Slažete li se s time?

Kvalitetan menadžer svakako treba osigurati profitabilno poslovanje i dobit poslodavcu, i to što više – to bolje. Međutim, to nikako ne smije biti kratkoročan cilj koji se treba ostvariti pod svaku cijenu, što se zna događati na tržištu. Naime, ukoliko se tako postave stvari, onda se mogu previše iscrpiti kako unutarnji resursi tvrtke (materijalni i ljudski), tako i vanjski (korisnici, dobavljači i sl.), što tvrtku nužno vodi u propast (a posljedično i mnoge druge oko nje). Ideja dobrog gospodarstvenika (menadžera) je osigurati dugoročno kvalitetno poslovanje tvrtke temeljeno na društveno odgovornom ponašanju, koja generira zacrtane rezultate.

Kako se regrutiraju menadžeri i koliko se regrutiraju danas menadžeri? Koliko je plaća važan segment u vrebovanju? Što poslodavci najviše traže, koliko se cijeni titula, diploma, magisterij ili je ipak vrijednije praktično iskustvo, specijalizacija...? 

 Menadžeri se regrutiraju na dva načina:

  • Poduzeća osmišljavaju program internog razvoja stručnjaka koji pokazuju afinitete i potencijale za rukovodeća mjesta,
  • Na tržištu se pronalaze ljudi koji su u drugoj tvrtki stekli potrebna znanja i iskustvo na rukovodećoj poziciji, te ih potvrdili kroz uspješno ostvarene poslovne rezultate.

U ovom potonjem slučaju plaća u pravilu igra značajnu ulogu u pridobivanju menadžera za prelazak u drugo poduzeće. Za najviše pozicije i za najkvalitetnije menadžere financijski paketi mogu biti uistinu visoki, jer su i očekivanja od njih velika, kao i kompleksnost njihove funkcije.

Kad već govorimo o ponudama visokih plaća za rukovoditeljska mjesta, tu leži i svojevrsna opasnost za mlade stručnjake. Naime, kvalitetni menadžeri na svim razinama su danas vrlo traženi, pa se često događa da mladi stručnjak, privučen visokom plaćom, ode u drugu tvrtku na višu poziciju, na kojoj se od njega očekuje određena razina menadžerske samostalnosti, koju on nije uspio steći tijekom svog prethodnog radnog iskustva. S obzirom da se od njega odmah očekuju konkretni rezultati, a on ne može priznati da mu nedostaju brojna znanja i vještine za njihovo ostvarenje (jer novi poslodavac već očekuje da ih ima), često dolazi do izgaranja, razočarenja i posljedično zastoja ili čak pada u karijeri. Stoga mladim stručnjacima savjetujem da se polako i kontinuirano izgrađuju, jer nedostatke u znanjima i vještinama koje nisu nadoknadili u prvim godinama rada, teško mogu kvalitetno popuniti nakon što dođu na zahtjevniju poziciju.

Poslodavci u prvom redu traže konkretne dokaze uspješnog poslovanja menadžera i ostvarivanja rezultata na njegovim prethodnim funkcijama. Jako im je bitna i formalna edukacija, i to što viša i šira, to bolje. Naime, bez obzira na visoku stručnost u industriji u kojoj menadžer radi, za upravljačke pozicije je jako važno da on ima i adekvatna ekonomska, pravna i slična znanja, zatim vještine kvalitetnog upravljanja ljudima te također vještine uspješne komunikacije s korisnicima (pregovaračke, prezentacijske vještine, upravljanje konfliktima i sl.). Formalna edukacija je ipak svojevrsna garancija da se menadžer, ako ništa drugo, barem upoznao s važnim poslovnim pojmovima i promišljao o njima tijekom svog školovanja, što mu svakako omogućuje uspješnije donošenje odluka i općenito kvalitetnije poslovanje.

Što mislite da bi se moglo događati s menadžerima u budućnosti - rast, pad, druge vrijednosti će doći u prvi plan...? Kakva su vaša predviđanja?

Kvalitetni menadžeri će uvijek biti traženi, jer su najvažnije karike za uspješno poslovanje u svim organizacijama. Očekujem da će u budućnosti narasti svijest o važnosti njihovog sustavnog obrazovanja u svim segmentima za koje su odgovorni te da će sve veći broj menadžera znati uspješno ostvarivati rezultate kroz poslovanje temeljeno na društveno odgovornom ponašanju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.