Pustite duha iz boce i budite promjena u svojoj okolini

Igor Pureta Igor Pureta
Menadžer za uspjeh treba razmahati kreativnost

Rasprave se najčešće vode takvim žarom da se čini kako stremimo raspravama o promjeni više nego što nam je promjena važna.

Rasprave se vode takvim žarom da se čini kako stremimo raspravama o promjeni više nego što nam je promjena važna. Rasprave o samoj promjeni vode gubljenju vremena i energije. One zatrpavaju dnevni red, sastavljaju radnih skupina i stvaraju načine kako da se promjena uspori.

Tijekom prosinca i siječnja pripremali smo se za novu godinu. Govorili smo što smo radili protekle godine, je li napredak bio u središtu aktivnosti, jesu li ispunjeni ciljevi. Na sastancima je jedna od važnijih tema bila gdje su nastale greške i što bi se trebalo napraviti drugačije. Ponekad bi netko od nas na sastanku glasno ili manje glasno izrekao da smo nešto trebali napraviti drugačije. Sama pomisao na to bi vodila do uzdignutih obrva, povišenih tonova. To se shvaćalo kao sumnju u nečije sposobnosti i samopouzdanje. Iznosile su se pretpostavke da se promjena traži kako bi se ispravila nečija osobna greška što je, naravno, pogrešno!

S približavanjem rokova takve su se rasprave vodile sve više i sa sve većim žarom. Činilo se da je povjerenje jednih u druge sve manje. Činilo se da uživamo i stremimo k raspravama o promjeni i više nego samim promjenama. Rasprave su najžešće i najčešće imale fokus na vođenje i upravljanje promjenom te smanjivanje otpora prema promjeni. Činilo se kao da Promjena (namjerno je, zbog toga, pišem s velikim početnim slovom) nešto posebno i odvojeno od naših života i naše svakodnevice.

Promjena nije tema već cilj

Srećom nije! Način na koji pristupamo izazovima na koje nailazimo će utjecati na to kako pristupamo promjenama i novostima na poslu. Kako odgovaramo na promjene određeno je našim općenitim odnosom prema životu, uspjehu i zadovoljstvu. Naše podizanje ruke i glasanje za promjenu ili motiviranje ljudi na nekom sastanku ili tijekom prezentacija ne ovisi samo o predloženoj promjeni već i o sposobnosti da naš emotivan odnos prema promjenama prenesemo na druge.

Zato su mi na sastancima od pomoći bili oni koji su zanemarili riječ Promjena i sve poruke koje ona nosi. Ti suradnici, istinski ljudski resursi, su naučili da raspravljanje o promjeni ima sposobnost dovesti do gubitka vremena i energije. Dovesti do zatrpavanja dnevnog reda nepotrebnim temama, sastavljanja radnih skupina i sličnih načina kako da se promjena uspori, zataška i, naposljetku, zaustavi. Njihova usmjerenost na ljude te interesi prema specifičnim i smislenim poboljšanjima omogućili su da ta poboljšanja nisu bila samo mrtvo slovo na papiru. Dokumenti koja treba spremiti u neki registrator u čekanju da se pronađe inteligencija i vrijeme za osmišljavanje kako ih provesti.

E, sad, naučili su, kažete s laganim podsmjehom i sumnjom. Da, naučili su! Ono što svjesno izabiremo je jedino nad čime možemo imati kontrolu. Pustivši svoj duh iz boce izabrali su utjecati na sve oko sebe mudrošću svojih izbora. Na taj način su obogatili sebe, ali i sve nas!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.