Popularna kultura je prošarana idejom transformacije odnosno promjena, no u stvarnom životu promjena se čini puno težom nego na filmu!

Menadžment vodi promjene u poduzeću

Popularna kultura je prošarana idejom transformacije odnosno promjena. Pogledajte bilo koji film! Takoreći u trenu u glavama glavnih glumaca se dešava promjena od koje oni postaju nešto drugo, bolje i veće. Svejedno je radi li se o najjednostavnijim filmovima ili uspješnicama u kojima su roboti i nikad viđena čudovišta ili efekti. Ta promjena je uvijek očekivana i iščekivana. Mi, dapače, volimo gledati takve priče o iskupljenju i promjeni jer nam pokazuju da u nama, ljudima, postoji potencijal. Potencijal kojim će ta magična promjena od nas običnih napraviti sasvim posebne ljude koji mogu više nego ostali.

Postoji, naravno, i razlika. Nama se karte odnosno događaji ili osobe poklope, ako ikako, onda barem malo drugačije nego glavnoj junakinji onog filma. Ta promjena nikako da se dogodi!

Slično je i u poslovnom svijetu. Pusta literatura govori o važnosti koju promjena ima na zdravlje nekog poduzeća. U filmovima glavni junaci sami(!) pobjeđuju sustav i zločeste suparnike nakon što su i osobno prošli kroz svojevrsnu katarzu. U časopisima čitamo o junacima stranih korporacija koji nisu pristajali na prosječno i koji su svoju ideju i viziju izgurali do samog vrha. Bilo unutar tog poduzeća ili osnivajući vlastitog jednoroga koji već u prvoj godini svog postojanja vrijedi čitavu milijardu dolara. No kad zaklopite stranice časopisa ili knjige, kad izađete iz kina pomislite li: „Baš kao kod mene u odjelu ili poduzeću?“ Ili nam se čini da promjena zaobilazi i nas i poduzeće?

Ako i Vi imate sličan osjećaj moguće je da promjena zapravo zaobilazi – Vas! U stvarnosti se transformacija i promjena dešavaju i u životu i u poslu. Svojstvena je onim osobama i voditeljima na svim razinama koji uzimaju sebi za pravo da budu promjena. Oni inspiriraju kolegice i kolege kako bi postigli više i pritom se još, koliko god je to moguće, i dobro zabavili.

Zato sam siguran da i u Vašoj organizaciji postoje neki Ivica i Marica čiji su članovi tima iznimno lojalni. Istovremeno su oni kao pojedinci, ali i kao čitav tim iznimno uspješni. Isto tako sam siguran da su neki drugi voditelji u vašoj organizaciji manje uspješni. I često pričaju kako su njihovi članovi tima prilično isključeni od zbivanja u timu, vlastitih i timskih zadataka i planova. Imaju vrlo visoku fluktuaciju zaposlenih, a rezultati su im često razočaravajući. Kako i jedni i drugi rade u istoj organizaciji očito je da problem nije u organizaciji već u samim voditeljima.

Kako dolazi promjena?

Pa što ti voditelji zapravo rade kad imaju takve članove tima i rezultat? Prije svega ih redovno podsjećaju na svrhu njihovog posla. Samo navesti neki broj ili rok do kojeg taj broj mora biti ispunjen nije baš inspirativno. U nedostatku odnosno nepoznavanju svrhe vlastitog posla, izostaje i rezultat. Nadalje, takvi voditelji znaju da su sve oči uprte u njih čitavo vrijeme. Oni svojim članovima tima ne predstavljaju samo formalno nadređenu osobu već su istovremeno i predstavnici čitavog tima. I još svih voditelja i organizacije s jedne strane, odnosno obitelji i mjesta odakle dolaze s druge. Ponašanje voditelja u svakodnevnim situacijama nije samo operativno već i pokazatelj svih njenih/njegovih odnosa. Posljedično, oni su primjer za kojim se povode više ili manje svi članovi tima.

Dakle, voditelj je onaj čije se ponašanje uzima kao primjer za ponašanje čitavog tima. To znači da, ukoliko voditelj spava na poslu onda i si članovi tima uzimaju za pravo spavati na poslu! Ukoliko voditelj polagano i nesavjesno obavlja posao žmireći tu i tamo na neke nepravilnosti, članovi njegovog tima će posao obavljati još laganije i nesavjesnije, a nepravilnosti će iz iznimke prerasti u pravilo.

Odlično je zapravo da vrijedi i obrnuto! Ukoliko je voditelj taj koji potiče stjecanje znanja, promoviranje novih ideja i neprestano usmjerava pogled na svrhu rada organizacije ili tima, tada će

se i članovi njegovog tima potruditi steći dodatna znanja te izmaštati neku promjenu u procesu koja će svima olakšati rad ili donijeti uštede. Dodatno kako će im voditelj vrlo često usmjeravati pažnju na svrhu tako će i oni pokušati nepravilnosti svesti na minimum te na taj način povećati zadovoljstvo svojih korisnika, a time direktno utjecati i na rezultat.

Dostizanje viših razina ponašanja

Iako su se principi transformacijskog vođenja pojavili prije više od 25 godina, temeljeni su na i danas jednostavnom principu da se „voditelji i njihovi radnici međusobno potiču na dostizanje viših razina karakternog ponašanja i motivacije“. Iako zvuči vrlo jednostavno rijetko tko se tome zaista i posveti jer svatko od nas pod tim može razumjeti nešto različito pa se time provođenje promjena dovodi u pitanje.

Stoga imajte na umu da je za promjenu ponašanja unutar vaše organizacije ili tima najprije važno odrediti svrhu onoga što radite. Ona će vam pomoći da postavite (visoke) ciljeve te ohrabrite sebe i one oko vas na dostizanje tih ciljeva, jer sama svrha je besmislena ukoliko ne postane stvarnost. Na žalost, nakon osmišljavanja vizije i svrhe vlastitog posla, kao i posla svog tima, mnogi voditelji čine grešku. Zanemaruju mukotrpan i često banalan posao transformacije ideje u stvarnost, računajući da će se svrha sama ostvariti kad ju svima obznane! Izbjegnite tu zamku, upregnite sve svoje sposobnosti i snage, uključite i motivirajte ljude s kojima radite te neprestano i sebe i njih podsjećate zašto radite posao koji radite, pa ćete vidjeti kako se pravo čudo dešava pred vašim očima. Čudo u kojem se dešava promjena, promjena u kojoj ćete narasti i vi i vaš tim, a uživati vaši klijenti!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.