Voditi tim poput sportske ekipe

Igor Pureta Igor Pureta

Menadžer ima dvojbu kako voditi tim u određenim situacijama. Kako se svaki menadžer treba usmjeriti na rezultat vodite ga poput sportskog tima!

Vodite svoj tim kao sportski

Menadžer često ima dvojbu na koji način voditi tim u određenim situacijama. Kako se svaki menadžer treba usmjeriti na rezultat vodite ga poput sportskog tima i stvar je riješena! Postoje izazovi u poslu kada se cijeli tim ili cijelo poduzeće nađe pod ogromnim pritiskom. I postoje stvari koje menadžeri mogu napraviti unaprijed kako bi svoj tim pripremili za takve situacije. Dobar menadžer upoznaje svakog djelatnika i razvija mentalnu snagu svakog pojedinca kako bi se kasnije uspješno suočavali s napetim situacijama. Mentalna snaga presudna je za odlučnost i posvećenost te pomaže ljudima da ustraju bez obzira na okolnosti.

Također je bitno stalno obučavati i one djelatnike koji nisu uvijek u prvoj postavi tima. Bitno je konstatno poticati i ohrabrivati i djelatnike koji se ne ističu kako se ne bi paralizirali u razdobljima velikog pritiska. Menadžeri trebaju održavati i razinu samopouzdanja u timu jer lako se obeshrabriti kada smo suočeni s opasnom konkurencijom ili čak sa nekom zvijezdom unutar same organizacije. I konačno, neuspjeh treba gledati kao mogućnost da se naši napori još bolje usredotoče. Umjesto da se obeshrabrimo, trebamo vrlo transparetno proučiti što je pošlo krivo te se ponovo zajedničkim snagama fokusirati na svoj cilj.

Zaposlite cijeli tim odjednom

Team building kupnjom cijelog tima

S novim tehnologijama mijenjaju se načini poslovanja. Mjesto rada postaje praktički neograničeno, ali mijenja se i način razmišljanja. Ne samo o izvršavanju zadataka, nego i o tome što je djelatnicima bitno, ali i o zapošljavanju. Tako je osam softverskih inženjera otpuštenih iz australskog Lonely Planeta u početku bilo poprilično demoralizirano. Pogotovo što su bili otpušteni nakon što su u izdavačkoj kući pokušali uvesti inovaciju. Tada je njihova voditeljica tima, Adel Smee, predložila da novo zaposlenje pokušaju naći kao tim – svi zajedno.

Odlučili su preokrenuti sistem te ponuditi zajednički svoje usluge desetini potencijalnih poslodavaca i sami birati između uvjeta i projekata koji su im se nudili. Na kraju su se poslodavci borili za njih i nastojali dati najbolje ponude. Prednosti za poslodavce su što dobijaju već gotov tim stručnjaka koji voli raditi zajedno. Jedan od poslodavaca izjavio je kako je zapošljavanje dobrih ljudi presudno, ali izgradnja stvarno dobrih timova je najbitnija. Poslodavci time štede mjesece neproduktivnosti, a ostvaruju i značajne uštede u samom procesu zapošljavanja.

Suradnja vlada i stranih ulagača je nužna

Team building među članovima vlade

Pierrick Judeaux iz Power Africa analizirao je situaciju s električnom energijom i planove o elektrifikaciji subsaharske Afrike, jedan od gorućih izazova 21. stoljeća. Kao rezultat analize pojavila se suradnja ili bolje rečeno nedostatak suradnje. Njegova precizna analiza odnosa stranih ulagača i lokalnih vlada može se preslikati na mnoge države u razvoju. Dok postoji stvarna volja stranih donatora i raznih agencija da pomognu Africi te izdašna raspoloživa sredstva, mnoge studije izvedivosti završavaju u ladicama skupljajući prašinu. Izrađuju se master planovi koji ne uzimaju u obzir postojeće prioritete, politička ograničenja i izborne cikluse tih vlada, ključne za uspjeh projekta.

Kada se previdi potreba za izgradnjom obostranog angažmana, rijetko se dobije pozitivan rezultat. Da bi njihov angažman prerastao u opipljive rezultate donatori i privatna poduzeća trebaju učinkovite vlade koje su sposobne kreirati reforme kako bi se stvorilo pogodno zakonsko i gospodarsko okruženje, te omogućila suradnja. Te vlade također moraju biti sposobne prioritizirati te upravljati isporukom pravih projekata. Više od političke volje ili novca, potrebna je stručnost, znanje i iskustvo koje trenutno nisu prisutni u ključnim institucijama. A kada vlade pronađu načina da stvari postave na pravilan način, moguć je veliki napredak. I mi bismo voljeli da naša vlada postavi stvari na pravilan način pa da projekti izađu iz ladica i budu ostavareni.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.