Blog post coaching

6 koraka za upravljanje neugodnim emocijama

Petra Đopar
Meditacija u uredu

Preplavljenost emocijama je štetna jer nam smanjuje mogućnost rasuđivanja i donošenja odluka. Zato postoje konkretni koraci koje možete poduzeti da biste preuzeli kormilo nad svojim emocionalnim stanjem. 

Psiholozi već odavno znaju da je jedna od najneugodnijih emocija koju možemo doživjeti osjećaj bespomoćnosti. Iako je sasvim normalno ponekad se tako osjećati, dugoročno doživljavanje neugodnih emocija poput ove može imati negativne posljedice za naše (i privatno i poslovno) funkcioniranje. Upravo zato, ključno je ne prepustiti se negativi, već posvetiti pažnju emocijama koje doživljavamo uslijed trenutne krize. Iskoristite ovih 5 savjeta koje vam donosimo, kako biste mirno plovili kroz svaku krizu, pa tako i ovu.

1. U redu je osjećati se loše. 

U potpunosti je prirodno da vas je strah, da ste tužni, ljuti ili nešto treće. Prvi korak suočavanja s neugodnim emocijama je prihvatiti ih. Uzmite si trenutak da razmislite i imenujete točnu emociju koju doživljavate, pri čemu vam može pomoći i model na linku. Bilo koja emocija koju osjećate je normalna reakcije na nenormalnu situaciju. 

2. Stavite na papir sve što vas muči. 

Zapišite što točno vas brine odnosno što vam izaziva neugodnu emociju. Je li to npr. manjak kontakta s drugima? Briga o širenju virusa? Strah od gubitka posla? Pokušajte biti što specifičniji.      

3. Definirajte što je pod vašim utjecajem.

Brige koje ste nabrojali podijelite u dva stupca – na one na koje možete utjecati i na one na koje nemate direktan utjecaj. Primjerice, vjerojatno ne možete mijenjati odluke koje Nacionalni krizni stožer donosi, ali ako ste pod stresom jer niste sigurni hoćete li uspjeti zadržati posao, razgovarajte s poslodavcem što sve možete napraviti kako se to ne bi dogodilo, a istovremeno krenite s razradom rezervnog plana.   

4. Popišite sve što možete napraviti da se osjećate bolje.

Dajte mašti na volju i budite što kreativniji u kreiranju svoje liste! Što vas inače veseli? Što inače volite radite? Pritom, orijentirajte se na 3 skupine aktivnosti: kontakt s drugima (npr. društvene igre, ručak putem video-poziva), fizičko zdravlje (npr. vježbanje) te opuštajuće aktivnosti i hobiji (npr. meditacija, čitanje,…).

5. Probudite kreativnost i pretvorite brige u prilike.

Za svaku od briga pronađite odgovarajuću protumisao ili protuaktivnost. Razmislite kako biste mogli utjecati čak i na one stvari za koje vam se na prvu čini da je to nemoguće. Primjerice, iako ne možete utjecati direktno na odluke stožera, svojim odgovornim ponašanjem možete djelovati na sprječavanje širenja virusa, a time utječete i na smanjenje potrebe za oštrijim mjerama.

6. Usmjerite se na sve što je pod vašim utjecajem. 

Franjo Asiški je davno rekao „Bože, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što se ne može promijeniti, a najviše od svega, daj mi mudrosti da razlikujem prvo od drugoga.“ Upravo je to suština upravljanja emocijama. U situacijama u kojima osjećate bespomoćnost, tugu, ljutnju ili strah, vratite se ovoj tehnici i osvijestite koje sve stvari jesu pod vašim utjecajem. Na taj način prestajete biti bespomoćni i dobivate mir i snagu potrebnu za suočavanje s izazovima. Ono što ne možete direktno promijeniti, prihvatite tako kakvo je (npr. vrijeme, mogućnost potresa,…). Međutim, čak i u situacijama koji su izvan vašeg područja utjecaja, uvijek možete odabrati kako ćete se pripremiti za njih i kako ćete na njih reagirati.

U vjeri da će vam opisane tehnike biti korisni alati u nošenju s trenutačnom situacijom i da ćete iz ove krize izaći jači,

od srca u ime Ramiro tima Vam želi, 

Petra

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.