Lider se prepoznaje na pozornici i izvan nje

Igor Pureta Igor Pureta
Ne možete biti lider samo kad vi to želite

Lider je centralna figura neke organizacije, no lider se kao lider treba ponašati i kad nije u centru pažnje.

Ukoliko stečeno znanje i vještine pokazujete kad vas gleda nadređeni, a ne u radu sa svojim timom, radite grešku. Protekli vikend sam imao sreću i priliku prisustvovati koncertu Brucea Springsteena, veterana rock glazbe. Za njega je prije 40 godina Landau, novinar i kasniji Springsteenov menadžer, rekao: "Vidio sam budućnost rock and roll-a"! U prekrasnoj atmosferi The Boss i njegov E Street band su svirali gotovo 4 sata i oduševili više od 45.000 posjetitelja.

Springsteen je u glazbi od svoje srednje škole. I izvan glazbenog svijeta poznat po svojim tekstovima, društveno angažiranom radu i kritičkom stavu prema svim vrstama šefova. Dugo je vremena tražio da ga zovu "Doctor" umjesto "The Boss". Poznat je po energiji koju daje prilikom nastupa uživo i odličnim pjesmama. Jedna od njih, "Streets of Philadelphia", nagrađena Oscarom i 4 Grammya.

Tijekom koncerta bilo je sasvim očito da se svi članovi Springsteenovog banda, kao i za turneju pridodani trubači i pjevačice, sasvim dobro razumiju. Pjesme su se pretapale jedna u drugu i nije bilo najava kakve drugi, čak i poznati, sastavi koriste za malo predaha. Svi su na pozornici točno znali kad prestaje jedna i počinje druga pjesma. Koja pjesma slijedi te su aktivno sudjelovali u organiziranom metežu i predstavi na jednostavno uređenoj pozornici.

Lider daje ritam

Uza sve to, jasno se vidjelo tko najviše komunicira s publikom, na kog su usmjerene kamere, tko se na pozornici najviše kreće. Vidjelo se tko ima najviše energije, tko je - The Boss. Springsteen je vrlo ležerno davao snažan, pulsirajući ritam i svojim ljudima na pozornici i svima nama u publici. On je podizao atmosferu i plijenio pažnju. Kraj njega su svi ostali, ma koliko se trudili da ih mi primijetimo, bili manje primjetni. Istovremeno, nije zaboravljao niti svoju obitelj, kojoj je neprestano upućivao pozdrave, niti nesretno preminulog Big Mana čije su se fotografije, u jednom trenutku, prikazale na velikim ekranima.

Onima koji prate Springsteenovu karijeru, poznata je informacija da on nadimak nije dobio zato što je glavni na pozornici. Odnosno glavni kao pjevač i zabavljač. Nadimak je dobio kao lider iza pozornice, kad se ugase svjetla i publika se raziđe. Činjenica da je takav bio još u ranoj mladosti, kada je organizirao band, njegove nastupe, dogovarao cijenu nastupa i naplaćivao novac po gostionicama (zato, valjda, i onolike mišice na rukama :-)), ponukala je članove njegovog banda da mu nadjenu taj čuveni nadimak.

Pravi lider se prepoznaje po svom ponašanju na pozornici i izvan nje. Siguran sam da možete povući paralele između Springsteena i ponašanja sebe ili drugih lidera unutar vaše organizacije. Postoji znanje i sposobnosti, koje ste naučili silom prilika, tijekom radnog vijeka ili na treninzima koje organizira poduzeće. Ako ga pokazujete kad vas gleda nadređeni, a ne i u radu sa svojim timom, radite veliku grešku. Lider se prepoznaje i po tome kako se ponaša prema svojoj obitelji, članovima svog tima, svojim kolegama i svom poslu. Springsteenov koncert traje dvostruko duže od koncerta bilo kojeg drugog izvođača. Lider se prepoznaje baš u svakom trenutku te preuzima li odgovornost za njih, baš kao i za sebe.

Lider je lider od početka do kraja

Na kraju koncerta, na kraju odlično obavljenog posla, Springsteen je sve članove banda doveo na pozornicu. Postavili su se za pozdrav publici kakav obično prakticiraju glumci u kazalištu. Zatim je svakom od njih stisnuo ruku i razmijenio s njim par riječi, a sve s osmjehom i iskrenim zadovoljstvom. Takvo ponašanje je presudno ukoliko želimo uspjeh te da naši snovi i vizija najprije dobiju konture, a zatim postanu stvarnost. Jedino iskrenim i predanim radom na samom sebi te iskrenim odnosom prema svojim bližnjima i ljudima s kojima radimo možemo ih uvjeriti da se iza horizonta, iza sedam mora, skrivaju prekrasni krajolici i još ljepši doživljaji te ih tako motivirati da sagrade brod i pod vašom komandom otplove do njih.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.