Blog post menadžment

Menadžment i njegova uloga

Igor Pureta Igor Pureta
Fotografija prikazuje menadžere na konferenciji

Menadžment je umijeće stvaranja i održavanja okruženja u kojem pojedinci, radeći zajedno u grupama, učinkovito ostvaruju odabrane ciljeve.

Riječ menadžment udomaćila se u hrvatskom jeziku. No, da bismo razumjeli njezino pravo značenje, moramo krenuti od njezina porijekla. Riječ menadžment, kao i mnoge druge koje nas okružuju u poslovnom svijetu, stigla nam je iz engleskog jezika. Potječe od glagola to manage, što znači upravljati, kontrolirati ili uspjeti. Zašto moramo nečime upravljati? Koja je svrha upravljanja? Kada upravljamo nečime, to je stoga što želimo stići do određenog cilja. Čak i kada upravljamo samo vozilom, namjera nam je stići do nekog cilja.Tako je i u menadžmentu. Cilj koji želimo ostvariti osnovna je svrha menadžmenta. Ako nemamo cilj, nije nam potreban niti menadžment. Isto tako, ukoliko cilj nemamo uvijek na umu, lako se možemo putem izgubiti. Stoga menadžer mora upotrijebiti svo svoje znanje i iskustvo kako bi ostvario prethodno postavljeni cilj.Također, iako je riječ menadžment postala uvriježena za poslovno upravljanje, prema njezinom porijeklu – upravljati i uspjeti – možemo je primijeniti na sve naše aktivnosti koje imaju neki cilj. Stoga možemo reći da je menadžment svuda oko nas, kako u našem poslovnom, tako i u privatnom životu.Primjerice, poznat nam je termin iz engleskog jezika time management – upravljanje vremenom, ili self-management, termin koji može imati različito značenje, od osobnog razvoja, do procesa kojim se vjeruje da će računala jednoga dana upravljati vlastitim operacijama. Možemo, dakle, zaključiti da je menadžment univerzalni fenomen kojega možemo naći posvuda oko nas, u različitim oblicima. Zaključili smo i da je osnovna premisa menadžmenta postojanje jednog ili više ciljeva. No, idemo se koncentrirati na menadžment u poslovnom okruženju.

Koja je uloga menadžmenta?

Prema H. Koontzu "menadžment je umijeće dovršavanja poslova s pojedincima u formalno organiziranim grupama" te "umijeće stvaranja i održavanja okruženja u kojem pojedinci, radeći zajedno u grupama, učinkovito ostvaruju odabrane ciljeve." Prema F. W. Tayloru: "Menadžment je umijeće što učiniti, kada to učiniti i pobrinuti se da se to učini na najbolji i najpovoljniji način."Kako bismo ostvarili zacrtani cilj ili ciljeve potrebni su nam: poslovi ili aktivnosti, kao i osobe koje će obavljati te poslove ili aktivnosti kojima ćemo stići do našega cilja. Stoga možemo reći da je menadžment trodimenzionalan. Menadžeri moraju usmjeravati poslove i aktivnosti koji su osnovna svrha postojanja određene organizacije (pružanje određene usluge ili proizvoda).Menadžeri moraju usmjeravati i voditi ljude kako bi na što bolji način izvršavali te poslove, te usmjeravati, i upravljati svim poslovima ili aktivnostima koji su potrebni kako bi se na što djelotvorniji i učinkovitiji način ostvarili zadani ciljevi. U poslovnom okruženju to su primjerice nabava, razvoj i istraživanje ili računovodstvo.Menadžment je nadalje kontinuirani proces, proces koji traje. Razne aktivnosti odvijaju se neke paralelno, a neke uzastopno, jedna za drugom. Ali nikako ih ne možemo obaviti sve odjednom i završiti priču.

Menadžment stvara pozitivno okruženje

Menadžment treba upravljati raznim aktivnostima

To ujedno znači da se ne radi samo o jednoj aktivnosti. Naprotiv, menadžer mora upravljati raznim aktivnostima koje obavljaju drugi ljudi, ali i sam mora obavljati razne aktivnosti. I sve te raznovrsne aktivnosti mora neprestano usklađivati.Stoga možemo reći da menadžment obuhvaća grupu aktivnosti, ali i da je ujedno zajednički napor grupe ljudi. Upravo stoga menadžment je i dinamičan. Ne samo zbog objedinjavanja raznih aktivnosti, već i stoga što ne ovisi samo o unutarnjim faktorima u nekoj organizaciji, već i o vanjskima. Okruženje u kojemu neko poduzeće ili organizacija djeluje te sva događanja i promjene u tom okruženju djeluju kako na naše aktivnosti, tako i na ostvarenje naših ciljeva.Poduzeće se zato mora kontinuirano mijenjati i prilagođavati tim promjenama u globalnom okruženju u kojem danas djelujemo. Internet je danas dostupan svima i posvuda, od New Yorka pa skoro do svakog sela u Africi. I s internetom se svima otvara jedan novi svijet. Stoga se na menadžment s pravom može primijeniti Preradovićev stih: "samo mijena stalna jest."

Ciljevi menadženta

Konačno, menadžment je pokretačka snaga, ali koju ne možemo opipati. To je nevidljiva snaga iza mnogih aktivnosti, stremljenja i postignuća, od proizvođačkih, znanstvenih, do sportskih, kulturnih i obrazovnih. Neophodna snaga kako bismo ostvarili ciljeve koje smo si zacrtali sami ili ih je zacrtao netko drugi, a mi smo ih prihvatili kao svoje i odlučili sudjelovati u njihovu ostvarenju.I upravo ostvarenje tih ciljeva slika je menadžmenta i njegove učinkovitosti i djelotvornosti. A ciljevi su razni. Mogu biti samo financijski, ali i daleko širi, koji ostavljaju trajnog traga u zajednici, neposrednoj ili globalnoj.I dok se danas javljaju mnogi kritičari menadžmenta i predlažu nove modele organizacije poput demokracije na radnom mjestu, ili samoorganizacije zaposlenika (za što imamo i riječ samoupravljanje koje se u nas izbjegava), to i dalje ne ukida osnovne funkcije i obilježja menadžmenta u njegovom izvornom značenju. Kao što smo prije naveli: upravljanje aktivnostima, i vlastitima i onima drugih ljudi, kako bismo na najbolji mogući način iskoristili resurse koji su nam na raspolaganju te ostvarili zadani cilj.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.