Strategija koja snove i viziju pretvara u stvarnost

Igor Pureta Igor Pureta
Dobra strategija može razvoj poduzeća vinuti na Mjesec.

Jednostavna strategija pomoći će vam ostati na putu izvršenja vaše vizije iz snova u realnost.

Jednostavna strategija pomoći će vam ostati na putu izvršenja vaše vizije iz snova u realnost. U nedavnom članku sam pisao koliko je vizija važna i za osobni razvoj pojedinca i za organizaciju. Pri samom kraju napomenuo sam i da sama vizija nije dovoljna. Potrebna je strategija ostvarenja vizije te određene kompetencije koje nam omogućuju da viziju i ispunimo. Iako vjerujem da većina nas zna koje su to kompetencije, vrijedi ih se još jednom prisjetiti! :-)

Organiziranost

Jedan od najvećih izazova dok obavljamo posao je baviti se stvarima koje su nužne da vizija bude ostvarena. Da budemo sigurni kako ćemo ostati na stazi koja vodi ispunjenu cilja nužno je zamisliti što je moguće više koraka. Oni nas vode tom stazom pri čemu svaki korak rješava jedan problem. Sasvim je uobičajeno da se prvo dosjetimo malih koraka, pa ih je svakako važno zabilježiti. Zatim zastanite i razmislite koji su vaši veliki koraci, jer oni su orijentiri ne samo vama već i onima uz vas i oko vas, koji vas slijede i podržavaju.

Važno je imati širu sliku, odnosno pregled nad svime što je potrebno kako biste se držali staze do ispunjenja snova. Zato za svaki veliki korak odnosno aktivnost načinite posebnu listu. Pokušajte raspored sastaviti tako da u svakom tromjesečju bude jedan velik korak. To razdoblje razdijelite na tjedne i dnevne liste koraka te označite i vrijeme koje vam je potrebno za njihovo izvršenje. Kako će vrijeme prolaziti tako će vaše liste biti sve realnije.

Mjerljivost

Mjerenje i kontrola napretka važni su kako bi se održala motivacija za daljnji rad. Tako se dodatno ojačava fokus na preostale zadatke. Za izradu listi možete se koristiti običnom bilježnicom ili, ako vam je tako lakše, nekim softverskim programom, u kojima ćete imati potpuni pregled nad onim što ste učinili (Bravo!), kao i nad onim što tek trebate napraviti.

Nije važno koji će biti vaš izbor kontrole napretka. Važno je da se pridržavate postupka kojim ćete kontrolirati svoj rad. Razmislite kad ćete bilježiti napredak i završene korake. Kako ćete provjeravati jesu li sljedeći koraci u skladu sa saznanjima koje ste stekli u proteklom razdoblju. Ova prilagodba, ako je potrebna (a ponekad je zaista potrebna, nemojte već na početku misliti da sve znate :-), može vam značajno olakšati vaše putovanje!

Vjerojatno najvažnija lekcija u ovom dijelu jest naučiti se koncentrirati na jedan zadatak tijekom određenog razdoblja. Zanemarite priče onih koji tvrde da je moguće, istovremeno i jednako kvalitetno raditi više poslova. Na primjer, razgovarati s nekim, pregledavati poštu na računalu, tipkati sms poruku na telefonu i grimasama davati znak nekome u prolazu. Najbolje obavljeni zadaci su oni na koje smo se usredotočili i isključili iz okoline. Postoji mnogo načina kako da to naučite – jedna od njih je i tzv. metoda rajčice o kojoj ću pisati neki drugi put. :-)

Suradnja i odgovornost

Put do zvijezda, pa tako i do ostvarenja vlastitih snova, je posut trnjem kaže stara latinska. Teško ga i pravi lider može proći bez ičije pomoći. Stoga je važno osigurati potporu osoba u koje imate povjerenje i koje će vam pomoći na vašem putu. Izaberite nekog tko je zaista zainteresiran za uspjeh vaših strategija i, u konačnici, vizije. Nekog tko će vam iskreno davati važne povratne informacije i dosljedno odbijati sva vaša opravdanja. Dogovorite se na koji način će vas ohrabrivati, držati vam ritam i usmjeravati vas kako biste dali sve od sebe.

Kako bi ste pokazali svoju odgovornost prema okolini i društvu u kojem djelujete, ponudite toj osobi pomoć. Vi želite da njena strategija za dosizanje njene vizije bude jednako dobra kao i vaša. Ta osoba treba od vas podršku kad zapne u svojim nastojanjima. To može biti vaš životni partner ili neka druga osoba kojoj ćete pomoći stvoriti vlastitu strategiju i biti pratitelj na putu ostvarenja njenih snova.

Motiviranost

Ponekad se čini da će početna zanesenost zbog predstojećeg puta prema ostvarenju vizije biti dovoljna motivacija za pridržavanje plana. Ipak, važno je postaviti, odnosno dogovoriti sam sa sobom i nagrade za ostvarenje pojedinih koraka, odnosno čitavog puta.

To naravno može biti i obećanje da ćete se dobro osjećati prilikom ostvarenja nekog koraka. To može biti i neka sasvim ekstrinzična motivacija, odnosno materijalna nagrada. Koju god vrstu motivacije izaberete, budite sigurni da je dovoljno motivirajuća da napravite sljedeći korak. Nagraditi sebe za postignuće određenih ciljeva je puno učinkovitije nego kažnjavanje radi vremenskog zaostatka ili podbačaja u nekom od dijelova zadatka. Važno je znati da je motivacija najosjetljivija, odnosno najlakše pada kada dolazak do cilja dulje traje i zato je jako važno unaprijed pripremiti dobru strategiju za njeno održavanje, kao što je ova, prethodno opisana.

Ova strategija, sa samo četiri uključene kompetencije, pomoći će vam ostati na putu izvršenja vaše vizije iz snova u realnost. Putovanje nije nikad lagano, no zadovoljstvo dolaska na cilj je, kao što kažu mnogi mudri i uspješni ljudi, neprocjenjivo! Krenite sad i sretan vam put!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.