Preuzmite osobni razvoj u svoje ruke

Igor Pureta Igor Pureta

Osobni razvoj nije nešto što želite prepustiti drugima. Sami se pobrinite i pronađite način kako da stvarno napredujete u svim ili nekim poljima.

Osobni razvoj treba biti osobna briga

Osobni razvoj nije nešto što želite prepustiti drugima. Sami se pobrinite za njega i pronađite načina kako da stvarno napredujete u svim ili nekim poljima. Menadžer upravlja resursima oko sebe, no bitno je i da upravlja vlastitom karijerom. Čak i ako imate sreće da radite za poduzeće koja ima plan razvoja zaposlenika, taj će plan odražavati potrebe poduzeća, koje neće nužno biti usklađene s vašima. Stoga je jako važno kontrolirati svoju karijeru i osobni razvoj. Razmislite prvo o protekloj godini i zapitajte se koliko ste dobro iskoristili prilike i izazove koji su se našli pred vama. Što ste mogli učiniti bolje ili drugačije te, naročito, što vam je potrebno da biste to poboljšanje ostvarili? Zatim se zapitajte gdje želite dospijeti te koje dodatne vještine, znanja i iskustva su vam za to potrebni i napravite vlastiti plan učenja.

Provjerite u Ljudskim resursima postoje li neke edukacije ili projekti koji odgovaraju vašim potrebama. No, ako i ne postoje, puno je načina da vaš osobni razvoj dobije novu dimenziju. Možete se pridružiti nekom udruženju unutar vaše industrije, napisati članak za profesionalni časopis, pronaći mentora ili sami mentorirati nekoga. Nakon toga svakih šest mjeseci ažurirajte svoj životopis, a ukoliko nemate ništa novo za dodati, to će vam biti znak da se morate više fokusirati na osobni razvoj.

Osobni razvoj traži da upoznamo sebe

Ljudski potencijali moraju upoznati sebe

Upoznati sebe je jedan od osnovnih koraka za naš osobni razvoj. Upoznajući samog sebe usklađujemo svoje misli i postupke i drugima postajemo bolji primjer!Nije to baš tako jednostavno, posebno ukoliko nam nedostaje feedback kakvi u stvari jesmo. Svima nam često nedostaje kritička analiza kako svijeta oko sebe, tako i samih sebe. Često se dešava da i izbjegavamo dobiti ili prihvatiti takvu povratnu informaciju. Upoznati samog sebe izuzetno je važno u poslovnom svijetu, a lider bi trebao posvetiti vrijeme razmišljanju o sebi samom radi stalnog usavršavanja, kao stručnjaka i kao osobe. Takvo usavršavanje od nas zahtijeva i posao i privatni odnosi. Često možemo vidjeti osobe na raznim položajima koje ne posvećuju dovoljno vremena vlastitom usavršavanju, a zatim krivce za svoje propuste pronalaze drugdje.

Problem postaje tim veći što je viši položaj na kojem se takve osobe nalaze. Svrha leadershipa je utjecaj na sebe same i na okolinu kako bi se ostvario najbolji mogući rezultat na dobrobit svih. Osobe čiji je utjecaj jedino hijerarhijski, uslijed moći koju im daje položaj ne mogu polučiti takav utjecaj. Stoga istinski neprijatelj leži jedino u nama samima i prije nego što optužujemo bilo koga drugoga, trebamo se prvo dobro zagledati u ogledalo, ili… u svoju unutrašnjost.

Težak razgovor je podloga za osobni razvoj

Ljudski potencijali se razvijaju kad im date feedback

Izbjegavate li teške razgovore i pronalazite razne razloge da ih odgađate? No, što duže neugodne razgovore odgađamo za budućnost, problemi obično postaju sve veći, a osobni razvoj sve udaljeniji. Evo nekoliko savjeta kako ih lakše provesti. Prije svega, odredite vlastitu namjeru, jer što ćete vi bolje upravljati svojim ponašanjem te ostati smireni i obzirni prema drugoj osobi, bolji su izgledi za pozitivniji odgovor druge strane. Prije razgovora, udahnite nekoliko dubokih udaha, koncentrirajući se pritom na suosjećanje za drugu osobu. Budite svjesni da je osoba pred vama kompleksno ljudsko biće i da možda nije bila svjesna štete koju je počinila.

Istovremeno budite svjesni da mnogi čuju nešto sasvim drugo od onog što ste mislili reći. Također, otpustite bilo kakve pretpostavke i prosudbe o namjeri druge osobe kako biste bili otvoreniji čuti njezinu stranu. Budite direktni, ali recite što imate s poštovanjem. Recite što ste primijetili, i kakav to učinak ima na vas, tim ili organizaciju, no budite svjesni da je to što pričate vaše shvaćanje situacije. Stoga, nakon što ste rekli što ste imali za reći – slušajte. Pustite osobu da odgovori, a ako osjećaji izmaknu kontroli, predložite pauzu i nastavite razgovor kasnije.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.