Problem s 30 milijardi dolara

Igor Pureta Igor Pureta

Nekima je problem i skrpati kraj s krajem i razmišljati kako kupiti osnovne namirnice. Nekima izgubiti 30 milijardi dolara izgleda kao problem.

Je li problem izgubiti puno novaca?

Nekima je problem i skrpati kraj s krajem i razmišljati kako kupiti osnovne namirnice. Nekima izgubiti 30 milijardi dolara izgleda kao problem. Svima nam je poznato da su, iako nas mnogo novce baca i gubi kroz igre na sreću, rijetki oni koji išta dobiju.

Još rjeđi su oni koji dobiju puno novaca. Najmanje je onih koji to što su dobili ili stekli uspiju sačuvati. Kaže se: "Kako došlo tako prošlo", ali kad su veliki novci u pitanju teško je podnijeti takav gubitak. Ipak to što se dogodilo Eike Batisti, brazilskom milijarderu, teško je i zamisliti. Još prije godinu dana, početkom 2012. izračunali su da je osmi najbogatiji čovjek na svijetu i najbogatiji u Južnoj Americi. Bloomberg ga je svrstavao među 50 najutjecajnijih ljudi u svjetskoj ekonomiji. Batista je svoje bogatstvo stekao zahvaljujući 5 poduzeća koja su se bavila rudarenjem, energijom, naftom i plinom, logistikom te uslugama.

Siguran sam da se pitate kako je bogatstvo od 30 milijardi dolara moglo nestati gotovo preko noći. Razlozi su naravno ekonomski, ali pravi uzrok leži u samom Batisti. Želio je postati, a to je javno isticao, najbogatiji čovjek na svijetu. Postavio je sebi potpuno besmislen cilj i jednostavno izgubio viziju i postavio je sebi. Nakon toga slijedio je niz pogrešnih koraka koji su ga, po njegovom mišljenju, trebali dovesti do tog cilja. Zahvaljujući njima izgubio je povjerenje kreditora, a svima nama je poznato da onaj koji visoko leti, nisko pada. Tako je Batista ljeto ove godine dočekao rješenje svojih briga s imovinom vrijednom oko 200 milijuna dolara i, nadam se, životnom školom tijekom koje je nešto i naučio.

Affinity ima problem koji treba riješiti

Problem u Affinityu ipak postoji. Druga najveća kreditna udruga u Minnesoti, najviše zahvaljujući upravo CEO-u Kyle Marklandu, upeterostručila imovinu i okupila više od 175.000 članova. U posljednjih mjesec dana napustila su je dva čelna čovjeka. To baš i ne ostavlja baš lijepu sliku prema članovima i dionicima. Najprije je to, krajem srpnja, napravila članica upravnog odbora Hayes, a ovih dana je to učinio i već spomenuti Markland. Stoga je, manje ili više opravdano čuđenje i zabrinutost koji su popratili takav razvoj događaja. Problem zahtijeva hitno rješenje posebno važno za sigurnost ulaganja i kreditora.

Markland kojem je tek 49 godina, u Affinityju je radio punih 16 godina. Napustio je poziciju iz, kako je naveo, privatnih razloga povezanih s njegovom obitelji. Slovio je kao vrstan lider i omogućio snažan rast poduzeću koje je vodio. Dio bankovnog sektora smatrao ga je ozbiljnom prijetnjom njihovom poslovanju. Markland je prošle godine proglašen i najboljim direktorom po izboru američkog saveza kreditnih udruga. Kreditne udruge su u vlasništvu svojih članova i posluju s kamatama dovoljnim da pokriju operativne troškove i kamate. Na taj način bi sačuvale kapital i solventnost, a prvu takvu osnovao je 1870. F. W. Raiffeisen. Članovima udruge ostaje vidjeti i nadati se da su razlozi odlaska točni i da će Marklandova kvaliteta trajati dulje od njegovog angažmana u Affintiyju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.