Zašto je neuspjeh ključni faktor uspjeha?

Tihana Cuzek Tihana Cuzek
neuspjeh-zaposlenika

Je li vam se ikad dogodilo da ste danima, tjednima, možda čak i mjesecima razmišljali o nečemu što želite ostvariti? Planirali ste što točno učiniti, kako to najbolje izvesti, na koje sve prepreke biste mogli naići? I onda, kad ste se konačno odvažili poduzeti prvi korak – ups, nije išlo po planu?

Kad plan padne u vodu

Možda ste odlučili pokrenuti svoj posao i mjesecima razrađivali ideju, istraživali potencijalna tržišta i razvijali najbolju ponudu. Možda ste se odlučili početi zdravo hraniti (od ponedjeljka :)) i danima tražili savršen plan prehrane. Možda ste nakon tjedana pronalaženja svih argumenata, konačno sjeli sa šefom i tražili dugo željenu povišicu. No, bez obzira na detaljnu pripremu, dočekao vas je hladan tuš i rezultati nisu bili onakvi kakvima ste ih zamišljali.  Zašto? Nije li sva ta priprema služila upravo tome da izbjegnemo neuspjeh?

„Just do it“

U knjizi Art & Fear, autor David Bayles piše o tečaju keramike na kojem su učenici bili podijeljeni u dvije grupe. Pola učenika činilo je grupu „kvantiteta“ i rečeno im je da će se njihov učinak procjenjivati isključivo na temelju broja vaza koje izrade tijekom tečaja – što više, to bolje. Druga polovica učenika činila je grupu „kvaliteta“  i njihov zadatak je bio napraviti samo jednu vazu, ali je ona morala biti vrhunske kvalitete da bi dobili dobru ocjenu. Na kraju semestra, rezultati su bili vrlo zanimljivi – učenici koji su imali zadatak napraviti što više vaza, ujedno su napravili i najkvalitetnije vaze! Oni koji su pak cijeli semestar razmišljali i planirali kako napraviti savršenu vazu, na kraju su predali sasvim prosječne vaze. Naime, iako su učenici iz skupine „kvantiteta“ često podbacivali te napravili i određen broj loših vaza, kroz proces izrade su naučili kako pravilno koristiti materijale i potreban alat. Svakodnevno su vježbali kako ideju pretvoriti u stvarnost i sa svakim pokušajem bili sve bolji u tome, sve dok nisu usavršili svoju vještinu. S druge strane, učenici iz druge skupine previše su vremena potrošili na promišljanje o savršenoj vazi, a premalo uložili u to da nauče raditi s glinom. Drugim riječima, podcijenili su moć učenja metodom praktičnog iskustva: toliko su se fokusirali na pronalaženje najboljeg rješenja da su zaboravili poduzeti prvi korak.

Zašto plan nije dovoljan?

Današnji svijet je previše kompleksan da bismo uspjeli predvidjeti sve faktore koji mogu utjecati na konačni rezultat. Promjene su brze  i nošenje s njima zahtijeva stalnu prilagodbu. Upravo zato, često plan koji smo danima pripremali moramo mijenjati u hodu i prilagođavati trenutnim uvjetima. Istovremeno, da bismo planom ostvarili željeni cilj, često nam je potrebno praktično znanje i iskustvo. Jeste li ikad isprobali neki novi recept i bez obzira što ste detaljno pratili sve upute,  rezultat je bio značajno drugačiji od onog sa slike? Upravo to pokazuje važnost testiranja i eksperimentiranja u praksi! Naime, dobar kuhar upravo zbog svog iskustva zna ono što nigdje ne piše – zna prepoznati kad je tijesto previše mekano, zna da sastojci trebaju biti na određenoj temperaturi iako to možda i ne piše u receptu, zna da dva naizgled slična sastojka nisu nužno zamjenjiva… S druge strane, recept možete naučiti napamet, ali to nije garancija da će kolač uspjeti. :) Upravo zato, za uspjeh nije dovoljan plan – uspjeh zahtijeva stručnost koja dolazi jedino s kontinuiranom vježbom, bez obzira radi li se o pečenju kolača, o vođenju ljudi ili nečem trećem.

Pogreška kao preduvjet uspjeha

Prolazak kroz neko iskustvo je vrlo vrijedna konkretna povratna informacija o planu koji smo osmislili. Upravo zato, svaki „propali“ plan, svaka greška i svaki neuspjeh je odlična prilika za učenje, jer nam daje vrijedne smjernice za daljnji rad i usavršavanje. Jednako kao što iza svakog uspješnog kuhara stoji hrpa neuspjelih recepta, tako i iza većine uspješnih ljudi i uspješnih organizacija leži planina neuspješno realiziranih  planova. Pritom, jedino što izvana možemo vidjeti je njihova zastava na vrhu planine, zbog čega zaboravljamo da su upravo svi ti neuspjesi služili kao putokaz za penjanje. Zato vas pozivam da što prije napravite prvi i najvažniji korak do uspjeha – prihvatite da je praktično uvježbavanje potrebnih vještina njegov sastavni dio i krenite u akciju! Djelujte, istražujte, eksperimentirajte. Pogreške koje ćete sigurno napraviti pokazat će vam na što se još trebate usmjeriti kako bi razvili potrebnu ekspertizu. Analizirajte kako je došlo do njih, što ste previdjeli ili niste znali te kako ih sljedeći put izbjeći. Ugradite to znanje u novi plan i sa svakim sljedećim korakom neizbježno ćete se približavati toliko željenom uspjehu. Na kraju, kada postanete ekspert, nove pogreške (kojih će i tada biti :)) će vam i dalje pomagati da se stalno usklađujete s novim znanjima i vještinama u vašem području, kako bi ostali najbolji u onome što radite!

Uživajte u iskustvu!

U ime Ramiro tima,

Tihana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.