Konkurencija u kuhinji za lakše kuhanje

Igor Pureta Igor Pureta

Ako su vam dojadila razmišljanja o tome što ćete kuhati za sutra, možda će vam ova mala pomoć, a nekima konkurencija biti jako važna!

Menadžment treba biti spreman na konkurenciju

Zamislite robota koji vam kuha večeru. Umjesto da vam po kuhinji partner maše rukama poput dirigenta, možete nabaviti robota koji će kuhati umjesto vas. To više nije znanstvena fantastika, već realnost. Ruski poduzetnik i računarski znanstvenik Mark Oleynik dizajnirao je Moley Robotic Chef – kuhara kojeg možete instalirati u vlastitoj kuhinji. Moley je za sada prototip u ranoj fazi te se sastoji od dvije robotske ruke koje vise s plafona samostojeće jedinice. Jedinica uključuje ploču za kuhanje i sudoper. Moley može biti programiran da precizno oponaša radnje profesionalnog kuhara snimljene pomoću senzora za pokret. Oleynik, koji je do sada sam financirao projekt, trenutno je u postupku prikupljanja 5,5 milijuna dolara za daljnji razvoj prototipa. Izlazak na tržište planira se u 2017. Iako proizvod još nije spreman za njega se već interesiraju razni restorani i catering poduzeća koji u njemu vide mogućnosti za smanjivanje troškova, ali i oslobađanje vremena kuharima za druge stvari.

Interes i motivacija postoji i među građevinskim poduzećima koja grade nove kuće. Oleynik smatra da robotika neće biti konkurencija za tržište rada, već će nam samo omogućiti više fleksibilnosti. U međuvremenu McDonalds razmišlja o uvođenju robota izvan kuhinje. Naime, u tom poduzeću su zaključili da im je jeftinije zadržati radnike u kuhinji, a one za pultom zamijeniti u potpunosti. Time je proces naručivanja i plaćanja prepušten kupcima. Za vidjeti je koji će od ova dva koncepta prvi biti primjenjen i hoće li zaživjeti!

Udružena konkurencija u Peruu

Menadžment ima kontakte s konkurencijom

Plaćanje putem mobitela više nije novost. Ali inovativna je suradnja koja se desila u Peruu između glavnih banaka i mobilnih operatera kako bi, u ovom segmentu, prestali biti konkurencija. Oni su razvili zajedničku platformu za mobilno bankarstvo. Obično takvo rješenje ponudi neko malo i inovativno poduzeće, no u ovom slučaju čak je i konkurencija raznih banaka pokleknula pred željom da osvoje tržište. Novom platformom pokrit će se skoro cijela država te omogućiti pristup financijama milijunima građana koji još nisu u bankarskom sustavu. Građani će moći prenositi sredstva, plaćati račune ili napuniti račun svog mobitela čak i s najstarijim modelima mobitela. Projekt Billetera movil ili BIM (mobilni novčanik) okupio je tri najveća telekomunikacijska poduzeća i čak 32 banke. Umjesto da se konkurencija natječe, banke su se udružile kako bi osigurale sustav koji će obuhvatiti što veći broj ljudi.

U toj zemlji s 30 milijuna ljudi oko 70% stanovništva nema pristup financijskim uslugama. UN je ovo nazvao peruanskim modelom: dijeljenje sredstava i troškova razvoja u svrhu izgradnje zajedničke financijske infrastrukture. Suradnja na zajedničkoj platformi omogućit će novim korisnicima pristup bankarskim uslugama te tako zapravo buduću konkurenciju među bankama nadmašiti za daleko veći broj korisnika.

Indijci sami sebi konkurencija

Indijski menadžer osvajaju menadžment tehnoloških poduzeća

Osvajaju li Indijci svijet informatičkih tehnologija ili su sami sebi konkurencija? U Indiji se znanje vidi kao mogućnost napretka i zapošljavanja pa mnogi uče više nego u drugim dijelovima svijeta. Sjetimo se samo Nadelle od prošle godine CEO Microsofta ili Pichaia nedavno postavljenog CEO Google-a. Jedna od kandidatkinja za novog CEO Twittera bila je i Indijka Padmasree Warrior. Nekadašnja direktorica tehnologije Cisco Systemsa te prije toga Motorole. Padmasree Warrior studirala je za inženjera kemije u Delhiju te na prestižnom Cornell sveučilištu u SAD-u. Za njezino vrijeme Motorola je 2004. od predsjednika Sjedinjenih Država primila Nacionalnu medalju za tehnologiju što je bilo prvi put da su dobili tu nagradu.

Časopis Fortune prozvao ju je jednom od četiri zvijezde u usponu na svojoj listi najmoćnijih žena, a Economic Times ju je stavio na 11. mjesto najutjecajnijih Indijaca u svijetu. 2001. godine također je bila jedna od šest žena koje su primile nagradu časopisa Working Woman Magazine Women Elevating Science and Technology. A među mnogim odborima i vijećima u kojima sudjeluje s ciljem promoviranja znanosti svakako je bitno istaknuti njezinu funkciju mentorice u International Women Leaders Mentoring Partnership američkog State Departmenta.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.