Blog post menadžment

Rad u beti

Igor Pureta Igor Pureta
Prestanite čekati da sve bude kako treba i stalno unapređujte procese.

Ako očekujete da ćete imati priliku završiti zadatak tek kad bude savršeno odrađen, varate se. Naviknite se na rad u beti!

Preveliko inzistiranje na detaljima u projektu može vas dovesti u slijepu ulicu. Velik broj lidera i općenito poslovnih ljudi za rad koristi računala. Sva je prilika da koristite barem jedan od računalnih programa koji se još uvijek testira. Odnosno, kako bi rekli informatičari, koji je u beta fazi razvoja. To znači da program još nije završen, ali nam ga je proizvođač softvera dao na korištenje. To je jako dobra opcija za sve – klijenti besplatno koriste program i stječu znanje o njemu, a proizvođač dobiva dragocjene informacije o načinu korištenja i kvaliteti programa, koje im omogućuju da završeni program funkcionira još bolje i kvalitetnije, a uz to i široko tržište budućih klijenata.

Neke od najvećih softverskih organizacija, kao što su Google, Microsoft, a odnedavno i Apple, koriste beta fazu u razvoju svojeg softvera. I jasno nam daju do znanja: smislili su inovativni proizvod i dali nam ga na besplatno korištenje. Također jasno navode da proizvod još ne funkcionira savršeno, ali funkcionira dobro ili čak vrlo dobro, te se rad na njemu nastavlja.

Sad se već, vjerojatno, češete po glavi i mislite:" Kakve veze imaju softverski programi u beti s vođenjem zaposlenika?"

Prilično velike! Prisjetite se samo nekog od sastanaka na kojem ste raspravljali o strategiji važnoj za poduzeće, planovima za neko buduće razdoblje, uvođenju novog proizvoda ili provođenju marketinške kampanje. Odabrali ste radnu grupu, u koju ste uključili kolegice i kolege iz različitih odjela, sektora ili poslovnih jedinica. Željeli ste da svatko od njih da svoje mišljenje i pogled na problem koji se nalazi pred vama. To nije ništa čudno, tako radimo gotovo svi: netko iz financija je tu da bi se kvalitetnije sagledali troškovi, netko iz pravne službe kako bi sve bilo u skladu s pravilnicima poduzeća ili zakonom, i sl.

Rad treba dovesti do rezultata

Možda je vaša usmjerenost na rezultat sastanka velika. No, kako se sastanak razvija postaju vidljiva različita stajališta u odnosu na cilj. Pa čak i na način na koji bi se trebalo doći do cilja i tko bi što trebao raditi. Uvijek je tu barem jedna osoba koja ima detaljna pitanja o dijelovima projekta o kojima se još nije počelo razgovarati. Takav sastanak teško može dovesti do rezultata. Pitanja o detaljima ili strah koji kod nekih uzrokuju mogući i nemogući problemi mogu toliko podići tenzije među članovima grupe. Stvorena kriza može zakomplicirati rad na projektu do te mjere da se od projekta često i odustane.

Zar ne bi bilo jednostavnije, naročito u svjetlu kompleksnih izazova koje nam svakodnevni rad nudi, koristiti beta način razmišljanja? Na taj način bi do izražaja došlo koliko je važna dugoročna vizija koju moramo osmisliti da bismo znali gdje želimo stići, što nam omogućuje brzo i jednostavno prilagođavanje situaciji oko nas, odnosno rješavanje svakodnevnih problema na konkretnoj razini.

Lider bi u takvom beta ili testnom vođenju mogao jednostavno priznati sebi i ostalima da ne zna sve. Štoviše, i ne mora znati sve unaprijed. Potreban mu je feedback, kojim se korigiraju ionako maleni svakodnevni koraci kojima se kroči ka zadanom cilju. Povratne informacije trebaju stizati u velikim količinama, kako bi se što prije implementiralo novo razumijevanje problema i novi načini rješavanja istog.

Lider prima informacije i brzo implementira promjene nastale na temelju njih. On treba biti spreman komunicirati koje su promjene nastale i kako se one reflektiraju na sustav. Razlog je vrlo jednostavan - svi koji sudjeluju trebaju biti upoznati da su promjene nastale i kako te nove promjene trebaju koristiti da bi došli do zajedničkog cilja.

Vizija je važna da bi rad bio smislen

Lider i njegovi suradnici trebaju biti svjesni da samo okvirno mogu unaprijed dogovoriti kako će izgledati projekt. Kad se zahukta rad na projektu bit će jasno i kako će se do njega doći. Razlog tome je što detaljan plan projekata implicira da se od zacrtanih smjernica ne odustaje, makar svi vidjeli da je nešto (ili sve) pogrešno, što često vodi do njegovog neuspjeha.

Ovakva organizacijska kultura podrazumijeva da je najvažnije imati viziju što želite postići svojim projektom. Sve ostalo se rješava usput. Odbacite inzistiranje na detaljima kada razgovarate o cilju. Prestanite se baviti dijagnozom i prognozom svih mogućih i nemogućih problema. Pokušajte se izdići iznad čuvanja autoriteta i pozicija. Važno je samo doći do cilja koji ste vidjeli usmjeravajući se na širu sliku onoga što se želi ostvariti. Ili se preusmjeriti na neki drugi cilj, ako se to tijekom beta faze projekta pokaže potrebno. Potičite komunikaciju, davanje ideja i povratnih informacija, kako biste stalno testirali to što radite, ali i kako biste stalno napredovali! Jeste li spremni uroniti u beta fazu? :-)

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.