Snaga pozitivnih rituala

Iva Maksimović Iva Maksimović
Fotografija planera

Snaga volje i samodisciplina su procesi koji zahtijevaju svjesnu pažnju ili svjesni napor te kao takvi troše energiju. I zato, koliko god se trudili, razina naše koncentracije ne može kroz određeni vremenski period ostati ista. Isto tako, volja i samodisciplina ne mogu cijelo vrijeme biti na jednako visokoj razini kakve su  bile na samom početku. 

Tražeći inspiraciju za Tajnu uspjeha, kojom bi bilo prigodno zakoračiti u novu godinu, zavirila sam u svoju malu riznicu mudrosti – ženski rokovnik. Listanje malog rokovnika, ispunjenog od ruba do ruba, vratilo me u djetinjstvo. Sjetila sam se vremena kad još nisam znala pisati.  Imala sam mali rokovnik koji je tada bio ispunjen, od ruba do ruba. Bio je ispunjen beznačajnim valovitim linijama, koje su u mojoj dječjoj glavi predstavljale smislene rečenice. Sjetila sam se i svojih dnevnika pisanih u osnovnoj školi. Tada sam savladala abecedu i tako besmislene valovite linije zamijenila smislenim rečenicama, isto ispunjenih od ruba do ruba. Također, sjetila sam se i svojih pisama, slanih dragim osobama prije doba sms-a i društvenih mreža.  Pogađate, pisma su bila isto ispisana od ruba do ruba :). U tom trenutku osvijestila sam da imam poseban i pozitivan ritual koji sam razvila tijekom godina: ritual pisanja.

Postavljanje ciljeva i njihove prepreke

Najbolja prijateljica i ja imamo božićni ritual – već godinama jedna drugoj poklanjamo ženski rokovnik. Svake godine iščekujemo kakav će mu biti dizajn, pomno birajući uzorke koji imaju pozitivno i osobno značenje. Onda slijedi uzbuđenje otvaranja i neizvjesnost jesmo li možda izabrale istovjetne (što se zna dogoditi). Doživljavam ga jako bitnim, jer početkom godine uvijek odlučim, kao i većina ljudi, napraviti određene promjene u životu. Stoga odmah u njega zapišem ciljeve koje bih voljela ostvariti. U mom sustavu vrijednosti edukacija i profesionalno usavršavanje zauzimaju visoko mjesto. Upravo je zato jedan od mojih ovogodišnjih ciljeva završiti međunarodno priznatu edukaciju iz područja ljudskih potencijala.

U rujnu prošle godine, kada sam upisala ovu edukaciju bila sam jako uzbuđena te puna pozitivne energije, volje za učenjem i samodiscipline. Međutim, nakon mjesec dana dogodilo se nešto što se uvijek dogodi, a to je život. Iznenada sam promijenila posao, što je sa sobom donijelo nove izazove. Edukacija se pokazala puno zahtjevnijom od mojih očekivanja. Nastupilo je hladno doba godine, kada se moja životna energija prirodno smanji. Uspjela sam se zaljubiti i završiti napuknutog srca. Došli su Božić i Nova godina, a ja ih prvi put u životu nisam provela u krugu obitelji, jer sam pisala rad za edukaciju. Pod tim okolnostima, ogromna količina početne snaga volje i samodiscipline raspršile su se kao mjehurići od pjene, a ja sam se osjećala kao Pepeljuga koja je izgubila svoju cipelicu.

Moj pozitivni ritual pisanja

I onda se, kao čarolijom, pojavilo spasonosno rješenje, zahvaljujući upravo mom ritualu pisanja kojim na optimalan način punim svoje baterije! Naime, svaku večer, prije spavanja, ritualno prizovem zbivanja toga dana i zapišem u rokovnik sve „male“ stvari koje su me taj dan razveselile. Tako sam jedne večeri odjednom uvidjela da se moj problem krije u lošem upravljanju vlastitom energijom!

Vremena je bilo dovoljno, ali unijeti optimalnu razinu energije u ono što trebam napraviti, predstavljalo je moj najveći izazov. Snaga volje i samodisciplina su procesi koji zahtijevaju svjesnu pažnju ili svjesni napor te kao takvi troše energiju. I zato, koliko god se trudili, razina naše koncentracije, volje i samodiscipline ne može cijelo vrijeme biti na istoj razini. Na početku su nam one na visokoj razini, a s vremenom opadaju. Ako se oslanjamo samo na njih, izlažemo se opasnosti da nas prvi naleti našeg najvećeg neprijatelja, stresa, i intenzivan tempo današnjeg života izbace iz tračnica. Uz to, onda lako izgubimo iz fokusa ono što nam je zbilja bitno.

Kao psiholog znam da sreća i inspiracija ne leže u samom trenutku ostvarenja cilja. Sreća i inspiracija su bitne u svemu što se događa na putu prema  cilju. Međutim, trebamo imati stalan podsjetnik na to, a meni je u ovom trenutku u tu svrhu poslužio upravo moj ritual pisanja. Ciljevi, snaga volje i samodisciplina vrlo su važni. Oni nas potiču da se pokrenemo, ali ono što svemu daje smisao su „male“ stvari i „veliki“ ljudi. Dio su našeg putovanja i neiscrpan izvor toliko potrebne energije da ustrajemo u ostvarivanju onoga što želimo.

Resetiranje postupaka ostvarivanja ciljeva

To potvrđuju i istraživanja na vrhunskim sportašima (10 najboljih u svijetu u određenom sportu) i njihovih podjednako talentiranih kolega. Istraživanja na profesionalnim sportašima ukazuju da se vrhunski sportaši od svojih podjednako talentiranih kolega ne razlikuju po snazi volje i samodisciplini. Ono po čemu se razlikuju jesu sposobnosti oporavka od neuspjeha i ritualima koje razviju u tu svrhu. Pozitivni rituali su svjesno razvijene navike, a sve navike troše malo energije. Ti rituali nas potiču da svaki dan proživimo u pozitivnoj energiji koja će biti  usmjerena na nama bitne ljude i aktivnosti . Na taj način možemo konstantno vrhunski raditi što god da smo odabrali kao svoj poziv.

Naravno da su od velike važnosti vaša volja i sposobnosti. Bez njih ne bi uopće bili blizu ostvarivanja svojih ciljeva. Ali kada vam nešto ne ide od ruke, tada u pomoć dolaze vaši pozitivni rituali. Oni su ti koji će vam držati glavu nad vodom i podsjetiti vas zašto uopće nešto radite. Kada svoj fokus maknete sa situacija koje ne možete promijeniti i negativne energije, imat ćete više kapaciteta. Imat ćete dovoljno energije da svoju pažnju usmjerite prema vama zaista važnim stvarima i ljudima. Uz sve to, nemojte zaboraviti uživati u svojim „malim“ pozitivnim ritualima.

Inspiracija i sreća su u „malim“ stvarima

Tijekom dva tjedna intenzivnog pisanja rada više puta sam se zapitala isplati li se zbilja težnja i usmjeravanje energije ka ostvarenju određenih ciljeva? Pišući i čitajući svoj rokovnik, iznova sam zaključila: naravno da se isplati! Da se nisam zaputila na svako od tih putovanja, nikad ne bih spoznala što sve mogu i gdje se skriva moja sreća. Šireći svoje vidike i upoznavajući nove ljude, svakog dana mi postaje sve jasnije što mi je stvarno važno. Sve više spoznajem prema kome i prema čemu želim usmjeriti svu svoju pozitivnu energiju.

Moja sreća je prošle godine bila u „malim“ stvarima, poput uspješno održanih edukacija, ranojutarnjeg plivanja, dok je more mirno i sunce tek izlazi. Uživala sam u stjecanju novog znanja, mirisa omleta kojeg pravi moj tata, čitanja nove knjige. Bila sam zahvalna da radim posao u kojem uživam, jedenja prstima ribe s gradela, trčanja, vožnje bicikla. Bila sam sretna zbog uspješno položenog prvog pisanog rada, lijenih večeri uz dobar film, planinarenja Sljemenom...

Sve te „male“ svakodnevne stvari čine naš život – sretnijim životom. Svaki vaš korak vas izgrađuje kao osobu te vas usmjerava na pravi put. Stoga je važno, ako se već vraća u prošlost, prisjetiti se lijepih trenutaka i uspjeha. Sve je to definiralo gdje ste danas. I to vam može pomoći da osvijestite misao da ako ste druge stvari ostvarili, možete ostvariti ostale ciljeve.

Inspiracija i sreća su u „velikim“ ljudima

Moja je sreća protekle godine bila i u „velikim“ ljudima. Kao npr. u prijateljici koja je neumorno vjerovala u mene i koju sam prvi put imala priliku vidjeti kako briljira u poslu koji radi. Svojom briljantnošću je moja vječna inspiracija. Zatim su tu i roditelji, koji u mojim uspjesima uživaju možda i više od mene.  Koji su me podsjetili koliko je važno razvijati se i dijeliti sve lijepo što taj razvoj nosi. Jer to u velikoj mjeri daje smisao i njihovim životima, a ja na to često zaboravim.

Tu je i šefica, koja me inspirira znanjem i punim povjerenjem u moje kvalitetno obavljanje posla. Zatim još jedna prijateljica, kojoj mogu poslati poruku u ponoć kako bih „prijavila glupost“ koju sam upravo napravila. Prijateljica od koje nikad neću dobiti niti trunčicu osuđivanja. Pa kolega, koji je sa mnom strpljivo prolazio sve faze moje prilagodbe na novi posao, premda mu strpljivost nije jača strana. Dodatno i bivša šefica, koja mi je postala prijateljica. Ona koja ima poseban talent da nanjuši svaku promjenu u mom životu te pošalje pravu poruku u pravnom trenutku. Najbolja prijateljica s početka priče je konstanta u mom životu već 25 godina :).

Vjerujem da i svatko od vas ima tu barem jednu osobu koja joj je oslonac. Osoba koja vas inspirira, motivira, podupire svaki vaš korak i raduje se svakom vašem uspjehu. I odnosi su nam od velike važnosti prilikom ostvarivanja ciljeva. Upravljanje stresom ne bi ponekad bilo moguće da nemamo ljude kraj sebe koji znaju što reći ili napraviti u pravom trenutku. Oni nam pomažu da se posvetimo sebi na pravilan način i kad nam je to najpotrebnije.

Upravljanje stresom kao korak do sreće

Svi ti pozitivni rituali, „male“ stvari i „veliki“ ljudi, nisu mogući bez čvrstih temelja. Ono što pomaže u održavanju naših rituala prilikom ostvarivanja ciljeva je upravljanje stresom. Ono je način na koji se osoba nosi sa određenim životnim i/ili poslovnim poteškoćama i nedaćama. Upravljanje stresom u doslovnom smislu riječi je teško ostvarivo. Postoje oni stresori koje možete ukloniti iz svoga života, primjerice prekid romantične veze zbog određenih nesuglasica. Ali, postoje i oni stresori koje ne možete ukloniti te postanu dio vaše svakodnevnice. Tada nastupaju vaše strategije suočavanja sa stresom. Drugim riječima, stres ne možete maknuti, ali možete promijeniti na koji način ćete reagirati na njega.

Upravljanje stresom je strategija koju ćete konstantno usavršavati i nadograđivati. Zašto je upravljanje stresom važno? Ako imate svoje pozitivne rituale koji vam olakšavaju ostvarenje ciljeva te uz to vam je upravljanje stresom poznato, vaš put će biti puno lakši. Više ćete uživati u procesu do ostvarenja ciljeva.

I na kraju, kada me netko pita zašto pišem, uvijek se sjetim izreke francuske spisateljice Anaïs Nin: Pišemo kako bismo iskusili život dvaput, u trenutku njegovog događanja i u retrospektivi. Odnosno, pišem kako bih, bez obzira na životne okolnosti, uvijek mogla nepogrešivo znati koji su ljudi i aktivnosti smisao mog života te kako bih mogla usmjeriti optimalnu razinu pozitivne energije prema njima. Jer energija koju dobivam zauzvrat je neprocjenjiva i omogućuje mi da s lakoćom prijeđem i preko najtežih prepreka na putu prema ostvarenju svojih snova.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.