Stres, najvećeg neprijatelja, eliminirajte u tri koraka

Igor Pureta Igor Pureta
Veliki stres je neprijatelj, ali ga možete pobijediti.

Stres je dobar sluga i loš gospodar, ovisno o tome koliko ga ima i kad se pojavi. Naučite se nositi sa stresom u svakoj prilici!

Prije nego krenete čitati ovu priču molim vas opustite ramena. Nemojte na ovu uputu zakolutati očima, već jednostavno i lagano opustite ramena. Bravo! Odlično ste to učinili! Dok čitate dalje, možete, a bilo bi i dobro, laganim pokretima, naizmjence spuštati i podizati vaša ramena. Time ćete barem na trenutak opustiti svoje vratne i leđne mišiće.

No, zbog čega su se uopće ti mišići stisnuli? Bolovi u mišićima, glavobolje, probavne smetnje, umor, poremećaji spavanja i sl. su, u većine ljudi, fizički simptomi onoga što zajedničkim imenom nazivamo stres. Povećani stres se može očitovati i kroz različita emocionalna stanja. To su nervoza, gubitak entuzijazma ili energije odnosno promjena raspoloženja, kao što su razdražljivost i depresija. Naravno, osjećati bilo koji od ovih simptoma ne znači nužno da je povećana razina stresa jer pojava svih tih simptoma može biti uzrokovana i drugim razlozima.

Također je poznato da ljudi pod stresom imaju veću tendenciju započinjanja nezdravih ponašanja. Tada prekomjerno koriste alkohol, cigarete, pa i droge. Ovakvo nezdravo ponašanje može dodatno povećati ozbiljnost simptoma vezanih uz stres i često dovodi do začaranog kruga u kojem mislimo da nezdravim ponašanjem smanjujemo stres, a on se zapravo pojačava!

Općenito govoreći, stres je reakcija pojedine osobe na vanjske i unutarnje faktore koji utječu na nju. Osoba na njih reagira ovisno o svojim sposobnostima nošenja sa stresom. Ti faktori mogu biti:

 • Unutarnji: vaše misli, brige ili strahovi koji stvaraju negativne emocije i drže vas budnima noću. Sigurno ćete ih prepoznati kroz pitanja poput: "Što ako ne uspijem? Hoću li ispuniti ciljeve?" i sličnima koja vam padaju na pamet.
 • Vanjski: kada ste vi, ili se tako osjećate, usko grlo za tuđe zahtjeve ili probleme. Kada vam se čini ili tako zaista jest da su vaši resursi za rješavanje problema premali
 • Odnosi s drugima: stvarni ili zamišljeni problemi odnosa s drugim ljudima. Nošenje s problemima u vašem timu ili teškim ljudima izvan njega (nadređeni, klijenti, kolege, itd.)

  Eliminirajte stres

  Ako osjećate stres iz bilo kojeg od ovih razloga, već i čitanje ovih redaka može ubrzati puls ili povisiti tlak. Prepoznavanje sebe u nekim od navedenih situacija također je stres.

  Stres smanjuje naše sposobnosti da rješavamo probleme, pronalazimo izlaze, budemo produktivni, izvršavamo zadatke, budemo kreativni i osjećamo se zadovoljno. Zaboravite sva knjiška znanja, jer malo njih vam može pomoći u kriznim situacijama, ukoliko se ne znate nositi sa stresom.

  Tijekom godina susreo sam se s mnogim vanjskim i unutarnjim utjecajima koji su kod mene izazivali stres. Stoga je bilo nužno da naučim kako se najbolje nositi s takvim situacijama. Jedan od tih načina, vrlo jednostavan i vrlo učinkovit. On će vam pomoći postati promatrač situacije koja u vama izaziva stres, odnosno da ju vidite iz drugačije perspektive:

 • Postanite svjesni svojih osjećaja i iskustava koja vas muče. Označite ih riječju "stres" i postavite si pitanje: "Što mislim o ovoj situaciji ili osobi pa osjećam stres?" Pretpostavke i uvjerenja treba preispitivati, jer će nam to pomoći pronaći pravi razlog zbog kojeg se osjećamo loše.
 • Razmislite koje su vaše mogućnosti i koji vam sve izbori stoje na raspolaganju. Na taj način ćete ustanoviti koja je osobna promjena nužna da bi se situacija promijenila.
 • Poduzmite akciju koja je potrebna kako biste s njom promijenili čitavu situaciju

Ponavljajte točke od 1 do 3 za svaku situaciju u kojoj osjećate stres! Iako mogu biti teška, ova tri koraka su jednostavan i efikasan način da promijenite odnos prema faktorima koji izazivaju stres. Smanjenje ili uklanjanje stresa je najvažniji ključ za ostvarenje ciljeva u vašoj karijeri i unapređenje vaših liderskih sposobnosti. Kad uspijete nositi se sa stresom živjet ćete duže, sretnije i zadovoljnije i kod kuće i na poslu!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.